ΧΑΛΚΙΔΑ: Έχασε την μάχη με τον Χάρο ο 66χρονος καθηγητής Σταύρος Παπαδόπουλος

ΧΑΛΚΙΔΑ: Έχασε την μάχη με τον Χάρο ο 66χρονος καθηγητής Σταύρος Παπαδόπουλος
2 Απριλίου 2026, 18:50
A+ A-
Βαρύ το πένθος για την σύζυγο και το γιο του. Το απόγευμα της Πέμπτης η Εξόδιος Ακοουθία, στο ναό του Αγίου Ιωάννη.

Σε ηλικία 66 ετών, έφυγε πρόωρα από την ζωή, χτυπημένος από την επάρατη ασθένεια ο Χαλκιδέος μαθηματικός, συγγραφέας και επιστημονικός σύμβουλος  Σταύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, αλλά ερχόταν τακτικά στη Χαλκίδα.

Ο θάνατός του αποτελεί βαρύ πλήγμα για την σύζυγό του Φωτεινή, τον γιο του Φαίδωνα, την αδελφή του Σοφία, τα ανίψια του και τους υπόλοιπους συγγενείς και φίλους του.

Η Εξόδιος Ακολουθία της κηδείας του τελέστηκε στη γενέτειρά του, την Χαλκίδα, στις 4:30 το απόγευμα της Πέμπτης 2 Απριλίου, στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη, στο παλιό Κοιμητήριο της πόλης. 

Με λόγια γεμάτα συγκίνηση και θαυμασμό, φίλοι και συνάδελφοι αποχαιρετούν τον μαθηματικό Σταύρο Παπαδόπουλο, έναν άνθρωπο που, όπως τονίζουν, συνδύαζε σπάνια επιστημονική γνώση με μια αυθεντικά μποέμ στάση ζωής.

Περιγράφεται ως χαρισματικός συνομιλητής, ανιδιοτελής και αληθινός, με βαθιά αγάπη για τη ζωή και τη γνώση, την οποία μετέδιδε απλόχερα σε όσους τον γνώριζαν.

Η παρουσία του, λένε, ήταν μοναδική και ανεξίτηλη, ακόμη και για εκείνους που χάθηκαν μαζί του με τα χρόνια, αλλά τον κουβαλούν μέσα τους.

Παράλληλα, αναδεικνύεται η σπουδαία προσφορά του στην εκπαίδευση, καθώς εκατοντάδες φοιτητές κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χάρη στη βοήθεια και τη διδασκαλία του, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στις μαθηματικές κοινότητες.

Οι φίλοι του θυμούνται στιγμές καθημερινότητας, συζητήσεις, καφέδες και ατελείωτες ώρες επίλυσης προβλημάτων, υπογραμμίζοντας το ήθος, τη σεμνότητα και την ευθύτητά του.

Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο, με όσους τον αγάπησαν να του εύχονται «καλό ταξίδι» στο δικό του «μαθηματικό άπειρο».

Επιστροφή