Συνεχίζει να χτυπάει ο ιός του Δυτικού Νείλου

Συνεχίζει να χτυπάει ο ιός του Δυτικού Νείλου
27 Αυγούστου 2011, 07:53
A+ A-
Τι πρέπει να ξέρετε, για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστης εκπλήξεως.

Η διατήρηση της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα και η άνοδος των επιπέδων υγρασίας στην ατμόσφαιρα ευνοεί την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος συνεχίζει να χτυπάει ( μέσω των κουνουπιών) στην Ελλάδα.

Διαβάστε παρακάτω μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό, ώστε να μην βρεθείτε προ δυσάρεστης εκπλήξεως και προσπαθήστε όσο μπορείτε με τη χρήση των κατάλληλων συσκευών, να απομακρύνετε τα κουνούπια από το περιβάλλον σας. 

Πώς εκδηλώνεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Στα περισσότερα άτομα, χωρίς συμπτώματα: Το 80% των ατόμων που μολύνονται, δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

Σε λίγα άτομα, με ήπια συμπτώματα: Το 20% αυτών που μολύνονται, μπορεί να εμφανίσουν πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγίες, αρθραλγίες, εμετούς, εξάνθημα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων. Η νόσος περνάει από μόνη της, συνήθως σε 3-10 ημέρες.

Σε πολύ λίγα άτομα, με σοβαρά συμπτώματα: Λιγότερο από το 1%, μπορεί να εμφανίσει τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή χαλαρή παράλυση), με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, αποπροσανατολισμό, τρόμο, κώμα, μυϊκή παράλυση.

Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Μετά από το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τι θα πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι έχετε λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Η ήπια μορφή της νόσου περνάει από μόνη της και πολλές φορές δε γίνεται αντιληπτή. Αν όμως αναπτύξετε σοβαρά συμπτώματα (όπως έντονους πονοκεφάλους, σύγχυση ή παράλυση), αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα. Πιθανόν να κριθεί αναγκαία η νοσηλεία.

Επιστροφή