Στιφάδο
Υλικά:
• 1.300 γραμ. μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια
• 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
• 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
• 1 κιλό κρεμμύδια-κοκκάρια
• 1 κ.σ. ζάχαρη
• 3-4 κόκκους μπαχάρι
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
• 2 φύλλα δάφνης
• 3 κ.σ. ξίδι
• 1 φλιτζ. κόκκινο κρασί
• 2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ
• αλάτι
• πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα με άφθονο νερό βράζουμε το κρέας για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει (ξαφρίζουμε κατά τη διάρκεια του βρασίματος) και στη συνέχεια το στραγγίζουμε καλά, κρατάμε το ζωμό του και το αφήνουμε στην άκρη.
Για να καθαρίσουμε τα κρεμμύδια-κοκκάρια εύκολα, βάζουμε νερό να βράσει και τα περιχύνουμε με αυτό. Τα αφήνουμε για λίγο, στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και μετά τα καθαρίζουμε.
Σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα κρεμμύδια-κοκκάρια και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Έπειτα, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι και τη δάφνη, ανακατεύουμε, ώστε να βγάλουν τα αρώματά τους, και ρίχνουμε το κρέας μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμη και "σβήνουμε" το φαγητό με το ξίδι και το κρασί.
Αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε λίγο από το ζωμό του κρέατος.
Βράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κρέας (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό) και να "δέσει" η σάλτσα.
Καλή σας απόλαυση!




















