ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΧΑΛΚΙΔΑ: Μνημείο εγκατάλειψης με επικίνδυνες παγίδες
4 Μαΐου 2025, 14:11
Εικόνες ντροπής στο κλειστό γυμναστήριο βαρέων αθλημάτων
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη (25-04-2025)
Παγκόσμιας ακτινοβολίας αθλητές έχει αναδείξει το κλειστό γυμναστήριο βαρέων αθλημάτων στα «Μακεδονικά» Χαλκίδας. Εξαιτίας, όμως, της αδιαφορίας των εκάστοτε δημοτικών αρχών έχει μετατραπεί σε μνημείο εγκατάλειψης.
Το γυμναστήριο κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 επί θητείας του αείμνηστου δημάρχου Γιάννη Σπανού. Από τότε, όμως, δεν ανακαινίστηκε ποτέ ριζικά και χρόνο με τον χρόνο ρημάζει.
Ειδικά επί ημερών της δημάρχου Έλενας Βάκα, η αθλητική εγκατάσταση έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού και καταρρέει. Η εγκατάλειψη είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού από τον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου.

Οι σοβάδες έχουν ξεκολλήσει από το τοιχίο της περίφραξης και αποκαλύφθηκαν τα σίδερα (φωτό 1). Τα χορτάρια θέριεψαν και έφτασαν στις πόρτες, ενώ μπάζα, σπασμένα ξύλα και κάθε λογής σαβούρα δημιούργησαν μια εστία μόλυνσης στο πίσω μέρος του κλειστού (φωτό 2).

Σε άθλια κατάσταση είναι και το υπαίθριο γηπεδάκι του μπάσκετ. Οι μπασκέτες είναι ξεχαρβαλωμένες (φωτό 3) και η μία δεν διαθέτει ούτε στεφάνι, ενώ ο αγωνιστικός χώρος δεν έχει διαγραμμίσεις και κυρίως περίφραξη.

Το προαύλιο, όμως, εκτός από κινδύνους στο έδαφος, κρύβει και παγίδες …αέρος-αέρος. Απόδειξη η μονάδα του κλιματιστικού, η οποία κρέμεται από ένα σκοινί (φωτό 4) και απειλεί να προσγειωθεί σε κάποιο κεφάλι.

“Λαβωμένο” από την εγκατάλειψη είναι και το μνημείο πεσόντων δίπλα στην κεντρική είσοδο του γυμναστηρίου. Η εικόνα του (φωτό 5) αποτελεί ντροπή για τον καθένα και πρώτα απ’ όλους τον Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Γιάννη Νέζη.

«Τα παιδιά μας κινδυνεύουν»
Ασυντήρητο είναι και το κτήριο του γυμναστηρίου. Το χάλι που επικρατεί στην αθλητική εγκατάσταση μετέφερε η Δήμητρα Γεροσταμούλου (φωτό 6) στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Συλλόγου Κατοίκων Λιανής Άμμου-Αλατσάτων-Μακεδονικών.

«Το μνημείο πεσόντων αποτελεί εθνική ντροπή!» είπε η κα Γεροσταμούλου και συνέχισε: «Άκρως επικίνδυνο είναι το ασυντήρητο γηπεδάκι μπάσκετ, όπου δραστηριοποιούνται ανήλικα παιδιά, γιατί δεν έχουν άλλον χώρο για παιχνίδι και άθληση».
Ακόμη, η Δήμητρα Γεροσταμούλου κατήγγειλε ότι επί τρία χρόνια το προαύλιο ήταν γεμάτο κλαδιά από εργασίες του δήμου! Την επόμενη κιόλας μέρα από την καταγγελία της, δημοτικό συνεργείο καθαριότητας εδέησε να τα απομακρύνει.
Η δημοτική αρχή οφείλει να κάνει μια γενναία συντήρηση εντός και εκτός του γυμναστηρίου, το οποίο φιλοξενεί μικρούς αθλητές βαρέων αθλημάτων, καθώς και αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής.




















