ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε
*Γράφει η παθολόγος-ογκολόγος Ελίνα Καρατράσογλου
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια στις γυναίκες παγκοσμίως. Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει από κάποια μορφή κακοήθειας του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι με τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους και τη σωστή ιατρική καθοδήγηση, η πλειοψηφία των γυναικών αυτών θα ξεπεράσει τελείως το ογκολογικό πρόβλημα και θα ιαθεί πλήρως.
Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί με την μορφή ψηλαφητής διόγκωσης, αλλά τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματικός. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρείται πλέον απαραίτητος και αναγκαίος ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος κάθε γυναίκας με ψηφιακή μαστογραφία, αλλά και η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό μετά την ηλικία των 40 ετών.
Στους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού περιλαμβάνονται οι γενετικοί παράγοντες (μεταλλάξεις κυρίως στα γονίδια BRCA1 και BRCA2), η μακροχρόνια έκθεση σε οιστρογόνα (πρώιμη εμμηναρχή, καθυστερημένη εμμηνόπαυση), το ιστορικό καρκίνου μαστού σε συγγενείς πρώτου βαθμού, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η μακροχρόνια χορήγηση ορμονικών σκευασμάτων.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι πολύπλευρη και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ασθενούς, ανάλογα με τον τύπο, το στάδιο και τα χαρακτηριστικά του όγκου.
Η χειρουργική επέμβαση, που μπορεί να περιλαμβάνει μαστεκτομή ή ογκεκτομή, είναι συνήθως το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου.
Η χημειοθεραπεία και η ορμονοθεραπεία στοχεύουν στην αναστολή της ανάπτυξης ή της εξάπλωσης του καρκίνου. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί μετά το χειρουργείο ή πριν από αυτό, με στόχο τη συρρίκνωση του όγκου που πρόκειται να αφαιρεθεί.
Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως, όταν γίνεται ογκεκτομή ή όταν είναι επηρεασμένοι οι λεμφαδένες της μασχάλης από τον όγκο. Ο ρόλος της είναι να εξαλείψει τα υπολειπόμενα καρκινικά κύτταρα και χορηγείται μετά το χειρουργείο.
Οι στοχευμένες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία έχουν επίσης καταλυτική θέση στην αντιμετώπιση της νόσου, προσφέροντας εξατομικευμένες επιλογές θεραπείας που βασίζονται σε γενετικά και μοριακά χαρακτηριστικά του όγκου.
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της θεραπείας γίνεται μέσω μιας πολυεπιστημονικής προσέγγισης, με στόχο όχι μόνο την επιβίωση αλλά και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Η υποστήριξη και η ψυχολογική φροντίδα είναι εξίσου σημαντικές, καθώς βοηθούν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της θεραπείας και της αποκατάστασης.
Για περισσότερες λεπτομέρειες απευθυνθείτε στη γιατρό. Δείτε τα πληροφοριακά στοιχεία εδώ.