Βασιλόπιτα πολίτικη

Βασιλόπιτα πολίτικη
27 Δεκεμβρίου 2024, 07:00
A+ A-
Φίνα, αρωματική και ιδιαίτερη!

Υλικά:

• 1 κιλό αλεύρι σκληρό

• 35 γραμ. μαγιά

• 1 κ.σ. μαχλέπι σε σκόνη

• 1/4 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη

• ξύσμα από 1 πορτοκάλι

• ξύσμα από 1 λεμόνι

• 3/4 κούπας γάλα χλιαρό

• 300 γραμ. ζάχαρη

• 1 κ.σ. ζάχαρη

• 250 γραμ. βούτυρο λιωμένο (χλιαρό)

• 5 κρόκους αβγών

• 1 κρόκος αβγού για το άλειμμα

• λευκό και μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό μπολάκι ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και 1 κ.σ. ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και στο κέντρο δημιουργούμε μία λακκούβα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στη λακκούβα το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς.

Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο κέντρο της λακκούβας και όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τον κρόκο αβγού για το άλειμμα και το λευκό και μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα) και ζυμώνουμε (στο σημείο αυτό βάζουμε και το φλουρί τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο), μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια, αλλά να μην είναι και πολύ σφιχτή.

Αφήνουμε στην άκρη τη ζύμη σκεπασμένη να διπλασιαστεί σε όγκο και έπειτα τη βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί πλάθοντάς τη σιγά-σιγά με χέρια που έχουμε βουτήξει σε λίγο ζεστό νερό.

Αφού την απλώσουμε σε ολόκληρο το ταψί, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα να "ανέβει" πάλι.

Στη συνέχεια, αλείφουμε με τον κρόκο αβγού, πασπαλίζουμε με άσπρο και μαύρο σουσάμι και ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

 

 

Καλή σας απόλαυση!

Επιστροφή