ΨΑΧΝΑ: Δράσεις με αφορμή την την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοεμβρίου) πραγματοποίησαν ενημερωτικές Δράσεις με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και την πρόληψη σε θέματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
Συγκεκριμένα την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στην Κεντρική Πλατεία Ψαχνών πραγματοποιήθηκε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών με διαδραστικές παρεμβάσεις και την ενεργή συμμετοχή μαθητών από σχολεία του Δήμου, καθώς και διανομή έντυπου υλικού.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου ενημερωτική εκδήλωση, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Ψαχνών, με προσκεκλημένες ομιλήτριες από φορείς που είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση της γυναικείας κακοποίησης και της ενδοοικογενειακής βίας γενικότερα.
Συγκεκριμένα, η Ειρήνη Μούτση - Ψυχολόγος και η Ελένη Σταμπουλίδου - Νομικός, στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Χαλκίδας, ανέλυσαν το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, τις μορφές, τις υπηρεσίες του Κέντρου και το Νομικό πλαίσιο που προστατεύει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, περιλαμβανομένων και των ανηλίκων θυμάτων.
Η Μαυρομάτη Αλεξάνδρα, Αστυνόμος Β΄, Προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Χαλκίδος, αναφέρθηκε εκτενώς στο Νομικό Πλαίσιο περί άσκησης κάθε μορφής βίας μεταξύ των μελών της οικογένειας.
Επίσης, αναφέρθηκε στην τροποποίηση του Νόμου για την Ενδοοικογενειακή βία, η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το Μάιο του 2024 (Ν.5090/2024), όπου υπαγορεύει ότι, όταν η βία ασκείται ενώπιον ανηλίκων, τότε ο/η δράστης τιμωρείται ακόμη και με ποινή φυλάκισης.
Παρουσίασε ποσοτικά αλλά και ποιοτικά στοιχεία σε σχέση με το φαινόμενο της έμφυλης βίας και της ειδεχθέστερης μορφής του, αυτή της γυναικοκτονίας.
Ανέλυσε τον τρόπο της Αστυνομικής Ανταπόκρισης και τον τρόπο εφαρμογής του “Panic Button” ή αλλιώς κουμπί πανικού, το οποίο δίνει την δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης της αστυνομίας σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του προσώπου που την χρησιμοποιεί.
Η Ελένη Νικολαΐδη - Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου, πραγματοποίησε βιωματικό εργαστήρι με την ενεργό συμμετοχή των συμμετεχόντων της εκδήλωσης.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της εκδήλωσης ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό, το οποίο είχε ενεργή συμμετοχή, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε μία γόνιμη συζήτηση.
Παράλληλα με την ενημερωτική εκδήλωση, στην αίθουσα, παρουσιάστηκε η εικαστική έκθεση των μαθητών από Σχολεία και Συλλόγους του Δήμου (πολιτιστικών, χορευτικών, γονέων & κηδεμόνων) .
Την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης, έκανε ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς. Η Αντιδήμαρχος Υγείας, Προσχολικής Αγωγής ,Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Αφένδρα Σοφία, απηύθυνε χαιρετισμό.
Ο συντονισμός και η παρουσίαση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από την Κοινωνική Λειτουργό Παρσενία Τζαφέρου. Η εκδήλωση έκλεισε με την απαγγελία ενός κειμένου από την Αμέρσα Κομπογιάννη γονέα και εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών, αναφερόμενο στην θέση και τον ρόλο της γυναίκας και στα κοινωνικά στερεότυπα που υπάρχουν στην κοινωνία γενικότερα.