Eκτυπώνει σοκολάτες!
9 Ιουλίου 2011, 18:30
Nέα τεχνολογία με απίστευτες προοπτικές
Μια νέα τεχνολογία, που ήδη αναπτύσσεται, επιτρέπει στον καθένα να σχεδιάσει και να εκτυπώσει το δικής του έμπνευσης τρισδιάστατο αντικείμενο από σοκολάτα. Ο πελάτης χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή για να σχεδιάζει το σοκολατένιο δώρο και μετά μπορεί να το εκτυπώσει σε ένα ειδικό τρισδιάστατο εκτυπωτή ο οποίος, αντί για μελάνι, χρησιμοποιεί σοκολάτα!
Μακροπρόθεσμα, η νέα ψηφιακή τεχνολογία θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές για να σχεδιάζουν μόνοι τους όχι μόνο σοκολατένια αλλά πολλά διαφορετικά αντικείμενα, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.
Η καινοτόμος μέθοδος αναπτύσσεται από ερευνητές στη Βρετανία, με επικεφαλής τον δρα Λιανγκ Χάο, των πανεπιστημίων Έξετερ και Μπρουνέλ, καθώς και της εταιρείας λογισμικού Delcam. Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια τεχνική που παράγει αντικείμενα μέσω εναπόθεσης (εκτύπωσης) διαδοχικών στρωμάτων μιας οποιασδήποτε πρώτης ύλης (αντί για μελάνι).
Ηδη αξιοποιείται για τη δημιουργία τρισδιάστατων προϊόντων από μέταλλο και πλαστικό, ενώ είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η σοκολάτα. Η σοκολάτα παρουσιάζει πρόσθετες δυσκολίες, σε σχέση με άλλα υλικά, ως πρώτη ύλη για εκτύπωση καθώς, μεταξύ άλλων, απαιτεί διαδοχικές φάσεις θέρμανσης και ψύχρανσης.
«Οι ερευνητές, όπως είπε ο δρ Χάο, πιστεύουν ότι κάποια μέρα η σχετική τεχνολογία θα έχει επεκταθεί σε βαθμό που οι καταναλωτές θα μπορούν να σχεδιάζουν και να παράγουν τα δικά τους κοσμήματα ή οικιακά προϊόντα».
Μακροπρόθεσμα, η νέα ψηφιακή τεχνολογία θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές για να σχεδιάζουν μόνοι τους όχι μόνο σοκολατένια αλλά πολλά διαφορετικά αντικείμενα, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.
Η καινοτόμος μέθοδος αναπτύσσεται από ερευνητές στη Βρετανία, με επικεφαλής τον δρα Λιανγκ Χάο, των πανεπιστημίων Έξετερ και Μπρουνέλ, καθώς και της εταιρείας λογισμικού Delcam. Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια τεχνική που παράγει αντικείμενα μέσω εναπόθεσης (εκτύπωσης) διαδοχικών στρωμάτων μιας οποιασδήποτε πρώτης ύλης (αντί για μελάνι).
Ηδη αξιοποιείται για τη δημιουργία τρισδιάστατων προϊόντων από μέταλλο και πλαστικό, ενώ είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η σοκολάτα. Η σοκολάτα παρουσιάζει πρόσθετες δυσκολίες, σε σχέση με άλλα υλικά, ως πρώτη ύλη για εκτύπωση καθώς, μεταξύ άλλων, απαιτεί διαδοχικές φάσεις θέρμανσης και ψύχρανσης.
«Οι ερευνητές, όπως είπε ο δρ Χάο, πιστεύουν ότι κάποια μέρα η σχετική τεχνολογία θα έχει επεκταθεί σε βαθμό που οι καταναλωτές θα μπορούν να σχεδιάζουν και να παράγουν τα δικά τους κοσμήματα ή οικιακά προϊόντα».