Γίγαντες
Υλικά:
• 500 γραμ. φασόλια γίγαντες
• 3 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
• 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
• 3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 800 γραμ. ντομάτες ψιλοκομμένες
• 1 κλωνάρι σέλερι
• 1 καρότο τριμμένο
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
• 1/2 φλ. νερό
• αλάτι
• πιπέρι
Εκτέλεση:
Πρέπει από το προηγούμενο βράδυ να βάλουμε τους γίγαντες σε μπολ με μπόλικο νερό και 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής. Την επόμενη μέρα τα φασόλια θα έχουν φουσκώσει.
Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6-7 λεπτά και να γίνουν διάφανα.
Βάζουμε το σέλερι και το σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τριμμένο καρότο. Τα ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε καλά στη βάση του τηγανιού, να ψηθεί για 1 με 2 λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 1/2 φλιτζ. νερό.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε μαϊντανό και άνιθο και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε τα φασόλια σε μικρό ταψί και τα περιχύνουμε με το μείγμα που φτιάξαμε στο τηγάνι. Περιχύνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε τους γίγαντες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν καλά και να "πιουν" όλα τα υγρά τους. Στο τέλος θα μείνουν με το λάδι τους.
Καλή σας απόλαυση!