Χταπόδι γιουβέτσι
Υλικά:
• 500 γραμ. κριθαράκι χοντρό
• 1 χταπόδι (περίπου 1,5 κιλό)
• 100 ml ελαιόλαδο
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 120 ml λευκό ξηρό κρασί
• 1 πρέζα μπαχάρι
• 1 πρέζα γαρίφαλο
• 1 πρέζα κανέλα
• πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφού πλύνουμε και στραγγίσουμε καλά το χταπόδι, το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τις μπουκιές χταποδιού και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να ρουφήξει το χταπόδι όλα τα υγρά του. Μόλις χαθούν όλα τα υγρά από το χταπόδι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 4-5 λεπτά ανακατεύοντας χωρίς να πάρει χρώμα. Θέλουμε μόνο να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για ένα λεπτό.
Σβήνουμε με το κρασί και τρίβουμε την κατσαρόλα να διαλυθούν όλοι οι χυμοί που έχουν στεραιοποιηθεί στη βάση της.
Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 2 λίτρα νερό.
Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
Προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ζυμαρικό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό για να παραμείνει το κριθαράκι σπειρωτό και ανακατεύουμε.
Τρίβουμε αρκετό πιπέρι.
Καλή σας απόλαυση!