Σήμα κινδύνου από την Χαλκίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Η ομάδα SOS ΕΥΒΟΪΚΟΣ και το Δίκτυο Συλλόγων – Φορέων για την προστασία της Ευβοϊκής Γης διοργάνωσαν εκδήλωση, την Κυριακή 2 Ιουνίου, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου, στη Χαλκίδα.
Η εκδήλωση δεν ήταν γιορτή αλλά σήμα κινδύνου για το περιβάλλον στην Εύβοια. Αναδείχθηκαν τα πολύ μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα στο νομό μας, όπως:
Οι αιολικοί σταθμοί, η ανάπτυξη ΠΟΑΥ (ιχθυοκαλλιέργειες), η επικείμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, οι χώροι καύσης απορριμάτων και διαχείρισης αποβλήτων, οι εξορύξεις, τα πλωτά φωτοβολταϊκά, τα παράκτια αιολικά, οι αφιλόξενες πόλεις κ.α.
Κοινή συνισταμένη, όπως τόνισαν οι ομιλητές, είναι η ανάγκη για παλαϊκή αντίσταση με αγώνες στο πεδίο πια και η αναγκαιότητα πρωτοβουλίας των Δήμων όσον αφορά τους αγώνες.
Η εκδήλωση είχε και μουσική επένδυση από τον Στέφανο Γανωτή, μουσικό και εκπαιδευτικό, ο οποίος χωρίς μικροφωνική ενίσχυση απέδωσε ριζίτικα τραγούδια.
Εκτός των 12 Συλλόγων που απαρτίζουν την ομάδα SOS ΕΥΒΟΙΚΟΣ και το Δίκτυο Συλλόγων – Φορέων για την προστασία της Ευβοϊκής Γης, συμμετείχαν οι Σύλλογοι-συλλογικότητες:
- Εργατικό Κέντρο Εύβοιας
- Ομάδα για τη σωτηρία του Τσιμεντάδικου.
- Σύλλογος «Ενεργοί Πολίτες Βόλου»
- Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας
- ΕΛΜΕ Εύβοιας
- ΓΕΑ (Γέφυρα Εκτάκτων Αναγκών)
- Human Wave Project
- Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Χαλκίδας
- ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης)
- Σύλλογος Αναξαγόρας
- Εθελοντική Κουζίνα
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο Έτος Σκαρίμπα.