ΒΑΣΙΛΙΚΟ: Πέρασε η μπόρα... ο Λήλας πήρε φόρα
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη (17-05-2024)
Ο Λήλας Βασιλικού κέρδισε την πρώτη θέση στον 2ο όμιλο της Β' ΕΠΣΕ και το egnomi.gr αναδημοσιεύει το αφιέρωμα της έντυπης "Γνώμης" για την επιστροφή του στην Α' κατηγορία (oι φωτό είναι από το Facebook του Λήλα).
Οταν η Αναστασία Μουτσάτσου ερμήνευσε το τραγούδι «πέρασε η μπόρα», σίγουρα δεν περνούσε από το μυαλό της ότι θα γινόταν εναλλακτικός ύμνος της ΑΕΚ μετά την πτώση της Ένωσης (στη Γ’ και στη Β’ Εθνική) και την επιστροφή στους “μεγάλους”. Αλλά και ότι το συγκεκριμένο τραγούδι θα έβρισκε εφαρμογή στην περιπέτεια του Λήλα.
Η ομάδα του Βασιλικού πέρασε τη δική της μπόρα μετά την καταστροφή του γηπέδου της περιοχής από τις φονικές πλημμύρες στο Ληλάντιο τον Αύγουστο του 2020.
Κι επειδή ενός κακού μύρια έπονται, ήρθε και το αγωνιστικό πλήρωμα του χρόνου και ο Λήλας πριν από δυο χρόνια υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στη Β’ ΕΠΣΕ.
Τη φετινή σεζόν, όμως, πήρε φόρα κι επέστρεψε τόσο στο γήπεδό του, όσο και στα μεγάλα σαλόνια της ποδοσφαιρικής Εύβοιας.
Η διοίκηση της ομάδας με πρόεδρο τον Γιώργο Νερούτσο το καλοκαίρι έδωσε τα χέρια με τον κόουτς Δημήτρη Αντωνόπουλο, ο οποίος σχεδίασε μια πρωταθληματική ομάδα.
Λίγους μήνες αργότερα ο Λήλας έκοψε πρώτος το νήμα στον 2ο όμιλο της Β’ ΕΠΣΕ και ανέβηκε πανηγυρικά, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Δύστο.
Ο Νίκος Μαστροκώστας -με καταγωγή από τον Δύστο-, ένας από τους πλέον χαρισματικούς φορ της γενιάς του, δεν θεώρησε υποτιμητικό για τον εαυτό του να κατέβει στη Β’ ΕΠΣΕ για τα …μάτια του Λήλα, αφού είναι ο σύλλογος που έχει στην καρδιά του.
Ο «Μαστρογκόλ» πέτυχε 23 γκολ (όσα και ο ξάδελφός του Γιώργος με τον Δύστο) και ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας και στο λυκόφως της καριέρας του, σε περίπτωση που παραμείνει στην ενεργό δράση (είναι 36 ετών), θα συνεχίσει να φοράει τη φανέλα του Λήλα.
Κάτι περισσότερο από άξιος συμπαραστάτης του στο σκοράρισμα ήταν ο Δημήτρης Τρεπεκλής, ο οποίος φόρτωσε τις αντίπαλες εστίες με 28 γκολ και αναδείχθηκε πρώτος γκολτζής σε όλη τη Β’ ΕΠΣΕ.
Το καλοκαίρι όταν είχε αρχίσει να ψιθυρίζεται η μετακίνησή του στον Λήλα, ο κόουτς Δημήτρης Αντωνόπουλος είχε αναφέρει σε «πηγαδάκι» -παρουσία της «Γνώμης»- ότι «ο Δημήτρης είναι παίκτης Α’ ΕΠΣΕ και δύσκολα θα αγωνιστεί στη Β’ ΕΠΣΕ».
Ισως ήθελε να θολώσει τα νερά, αλλά ο σχεδιασμός του Λήλα να στηριχτεί σε πρωτοκλασάτα παιδιά από το Βασιλικό και όχι μόνο, ώστε να βοηθήσουν και τους νεότερους, είχε μπει στην τελική ευθεία.
Ο «Τρέπε» ακολούθησε το παράδειγμα του Μαστροκώστα και η “τριάδα” της επίθεσης συμπληρώθηκε με τον 21χρονο Νίκο Παναγιώτου, ο οποίος γύρισε κι αυτός στην ομάδα και τέλειωσε τη σεζόν με 13 γκολ.
Οι τρεις «σωματοφύλακες», δηλαδή, πέτυχαν τα 64 από τα 95 γκολ του Λήλα στο πρωτάθλημα.
Εξαρχής ο βασικός αντίπαλος του Λήλα ήταν ο Δύστος. Αυτό έλεγαν τα προγνωστικά. Μέχρι τα μισά του πρώτου γύρου οι δυο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι, αλλά όταν ο Λήλας έβαλε το πόδι στο γκάζι είπε στον Δύστο «η απευθείας άνοδος είναι δική μου». Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, από τη στιγμή που ο Λήλας έκανε ένα εκπληκτικό ξεκίνημα με 14 σερί νίκες, ενώ πέρασε νικηφόρα από όλες τις έδρες που επισκέφτηκε…
Η ομάδα του Βασιλικού δεν γνώρισε καμία ήττα και σε σύνολο 26 αγώνων μέτρησε 24 νίκες και 2 ισοπαλίες, με τη Σκύρο και με τον Ολυμπο Γυμνού, και μάλιστα μέσα στο Βασιλικό με το ίδιο σκορ (1-1).
Πέντε παίκτες αγωνίστηκαν σε όλα τα ματς και αυτοί ήταν οι Νίκος Μαστροκώστας, Βασίλης Κωνσταντόπουλος (πέτυχε 5 γκολ), Βαγγέλης Μολές (3 γκολ), Θανάσης Κουσερής (3 γκολ), Νίκος Παναγιώτου.
Κάτω από τα δοκάρια αγωνίστηκαν ο έμπειρος Μπάμπης Βασιλείου και ο νεαρός (18 ετών) Αντώνης Μητακίδης, που μοίρασαν το χρόνο συμμετοχής προασπιζόμενοι τα δίχτυα του Λήλα, που είχε φέτος την καλύτερη άμυνα σε όλη τη Β’ κατηγορία (10 γκολ παθητικό).
Βοήθησε με την πείρα του ο 35χρονος Γιώργος Ζαχαριάς, καθώς και ο αριστεροπόδαρος Χρήστος Καρβελάς με τον αμυντικό Βασίλη Κατσαούνη (2 γκολ).
Βασικό “εργαλείο” στη μηχανή του Λήλα ήταν και ο 21χρονος Εμιλιάνο Βαγγελή (2 γκολ), ενώ στο ρόστερ της ομάδας με αρκετά λεπτά συμμετοχής ήταν και δυο διάδοχοι της παλιάς καλής γενιάς του Λήλα. Ο Βασίλης Γκούμας (του Γιάννη) που πέτυχε και 4 γκολ, και ο Βασίλης Γίγας (του Βαγγέλη).
Πρωταθλητές αναδείχθηκαν και οι: Μάριο Τσούρρα, Παναγιώτης-Θεοφάνης Αλαφάκης (2 γκολ), Γιάννης Μανικιώτης (1 γκολ), Ευθύμιος Σαμαρτζής (2 γκολ), Βαγγέλης Μυλωνάς, Χαράλαμπος Κροκόδειλος ( 2 γκολ), Παναγιώτης Ρωμανός και οι μικροί Σταύρος Κροκόδειλος, Δημήτρης Τσούπρας, ενώ ο Γιάννης Αποστόλου έπαιξε μέχρι τον Δεκέμβρη, αλλά πρόλαβε και έβαλε 5 γκολ.