Φταίει ο μάγειρας, φταίει και η συνταγή
Στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής, για το Μεσοπρόθεσμο, παρομοίασε την κυβέρνηση με "μάγειρα" και το μνημόνιο με "συνταγή" ο Κώστας Μαρκόπουλος. Πώς να μην τσακωθεί μετά με τους εργαζόμενους στο εστιατόριο της Βουλής....(δείτε εδώ την σχετική είδηση).
Διαβάστε παρακάτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος εξήγησε τους λόγους που δεν ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο, τονίζοντας ότι ακολουθεί την ίδια "συνταγή" με το μνημόνιο.
«… Η Γερμανία, ηττημένη στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο τιμωρήθηκε μεταξύ άλλων και με 32 δις δολάρια πολεμικές αποζημιώσεις όπως αποφασίστηκε στη Συνθήκη των Βερσαλλιών το 1919. Το 1924 δήλωσε αδυναμία και το ποσό μειώθηκε στα 24 δις δολάρια. Το 1931-2 εξαναγκάστηκε σε μνημόνιο για να πληρώσει τις δόσεις της και τελικά στη συμφωνία της Λοζάνης απηλλάγη όλων, έχοντας ξεπληρώσει μόνο το 1/8 των συνολικών αποζημιώσεων”…
Ποιο είπε λοιπόν ότι μια χώρα δεν μπορεί να διεκδικήσει το δικαίωμα στην λογική; Εμείς δε ζητήσαμε να μην επιστρέψουμε τα δανεικά, αλλά αυτό να γίνει χωρίς να θιγεί η αξιοπρέπεια των πολιτών.… Δυστυχώς δεν διαπραγματευτήκατε ποτέ. Υπογράφατε ότι σας έφερναν μπροστά. Το μνημόνιο είναι λάθος. Και ακόμα μεγαλύτερο το μεσοπρόθεσμο που ακολουθεί την ίδια συνταγή. Κάποιοι μας λένε ότι φταίει η εφαρμογή του. Τι σημασία έχει αν φταίει η συνταγή ή ο μάγειρας… εμείς λέμε η συνταγή, δηλαδή το μνημόνιο.
Αλλά και ο μάγειρας δηλαδή η κυβέρνηση τι έκανε; ένας μόνο αριθμός για να αντιληφθείτε. Το ΣΔΟΕ έχει επιβεβαιώσει φοροδιαφυγή 7,5 δις, πόσα έχουν εισπραχθεί. Μόνο 65 εκ. ευρώ. Δηλαδή κάτω του 1%. .. Πώς αντέχετε όσοι ψηφίσετε το μεσοπρόθεσμο να μειώσετε και άλλο τις συντάξεις, να βάλετε όρους ανυπέρβλητους για επίδομα ανεργίας ή να βάλετε χιλιάδες πολίτες σε τροχιά απόλυσης έναντι της αδυναμίας σαν να κάνετε το αυτονόητο, δηλαδή την είσπραξη τεράστιας φοροδιαφυγής;…
Το μνημόνιο απέτυχε στην είσπραξη φόρων, αύξησε τους συντελεστές φόρων και τελικά μειώθηκαν τα φορολογικά έσοδα του κράτους λόγω ύφεσης που βαθαίνει διαρκώς. Το 2009 η ύφεση ήταν μείον 2,9%, το 2010 ήταν μείον 4,5% και το 2011 προβλέπεται μείον 4%. Τι άλλο χρειάζεται για απόδειξη αποτυχίας εσόδων άραγε;»