Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου: Πώς γίνεται
Ο μπακαλιάρος έχει συνδεθεί με την 25η Μαρτίου (φέτος πέφτει την ερχόμενη Δευτέρα), καθώς την ίδια ημερομηνία είναι και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου που αποτελεί μία σημαντική ημέρα της νηστείας της Σαρακοστής, κατά την οποία επιτρέπεται η κατανάλωση λαδιού, κρασιού και ψαριού.
Ο μπακαλιάρος είναι, όμως, αλμυρός, γι' αυτό και συνοδεύεται με σκορδαλιά. Πολλοί, λοιπόν, ξαλμυρίζουν το συγκεκριμένο ψάρι. Ποιος είναι, όμως, ο σωστός τρόπος;
Αρχικά ξεπλένουμε καλά τον μπακαλιάρο κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος. Μετά τον τοποθετούμε με το δέρμα προς τα πάνω σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή λεκάνη με κρύο νερό όπου τον αφήνουμε από 12 έως και 36 ώρες ανάλογα με την ποσότητα.
Ο μπακαλιάρος θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στο νερό και για αυτόν τον λόγο τον σκεπάζουμε με ένα πιάτο και βάζουμε από πάνω ένα βαρύ αντικείμενο. Έτσι μένει μέσα στο νερό και ξαλμυρίζεται σωστά.
Αλλάζουμε το νερό όσο πιο συχνά μπορούμε, κρατώντας τον μπακαλιάρο μέσα και γεμίζουμε το σκεύος με φρέσκο νερό. Κόβουμε και δοκιμάζουμε ένα μικρό κομμάτι και το βράζουμε σε λίγο νερό για λίγα λεπτά... Το ψάρι πρέπει να έχει μια νόστιμη αλμύρα, αλλά να μην έχει πολύ αλάτι...