ΚΑΖΑΝΗ: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις πληρωμές εμπόρων οικιακών συσκευών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

ΚΑΖΑΝΗ: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις πληρωμές εμπόρων οικιακών συσκευών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος
27 Φεβρουαρίου 2024, 19:04
A+ A-
Πρόκειται για επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή".

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Καζάνη στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη, σχετικά με την άμεση ανάγκη πληρωμής των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα προγράμματα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» και «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

" Κατ’ εφαρμογή του Οδηγού του Προγράμματος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συμφωνία με τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών είχε αναλάβει τη συμβατική υποχρέωση για την εξόφληση των vouchers κατά τον τρέχοντα μήνα, επιπλέον των 60 ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες την 21η Φεβρουαρίου 2024 είχαν ολοκληρωθεί πληρωμές που αφορούσαν σε πωλήσεις συσκευών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέχρι και την 14η Ιουλίου του 2023.

Προκύπτει, επομένως, μια μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση των πληρωμών των συγκεκριμένων εμπόρων, οι οποίοι βιώνουν μια παρατεταμένη ανασφάλεια, καθώς έχουν υποχρεώσεις έναντι των προμηθευτών τους, τη στιγμή που λόγω της έλλειψης ρευστότητας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν.

Αντίστοιχα προβλήματα στην αγορά ηλεκτρικών ειδών εμφανίστηκαν και κατά την εφαρμογή του Προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ».

Για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2023 και μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί ουδεμία πληρωμή προς τους επιχειρηματίες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποιο είναι το ύψος του υπολοίπου που πρέπει να καταβληθεί στις επιχειρήσεις που εξαργύρωσαν vouchers του Προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ» αλλά και του προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ»;

2. Πότε σκοπεύετε να αποπληρώσετε τις επιχειρήσεις αυτές;

3. Πότε σκοπεύετε να προκηρύξετε το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για την απόσυρση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, που θα αντικατασταθούν με ηλιακούς θερμοσίφωνες ή αντλίες θερμότητας, στα πρότυπα του «Αλλάζω θερμοσίφωνα»;"

Επιστροφή