ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΕΥΒΟΙΑ: Όργιο αυθαιρεσίας και ...ποινές με καθυστέρηση

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΕΥΒΟΙΑ: Όργιο αυθαιρεσίας και ...ποινές με καθυστέρηση
20 Φεβρουαρίου 2024, 09:00
A+ A-
Ακυρώθηκαν πολλές παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη

Όργιο αυθαιρεσίας αποκάλυψαν οι καλοκαιρινοί έλεγχοι της Κτηματικής Υπηρεσίας Εύβοιας σε παραλίες του νομού.

Διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών, που εκμεταλλεύονταν τον αιγιαλό και την παραλία, είχαν υπερβεί κατά πολύ την άδειά τους, αλλά η …τιμωρία ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση και είναι σαν χάδι.

Οι ενοικιάσεις παραλιών για να τοποθετηθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες γίνονται από τους δήμους μέχρι τις 31 Ιουνίου κάθε χρόνου. Από την 1η Ιουλίου και μετά, η αρμοδιότητα περνά στην Κτηματική Υπηρεσία. Ταυτόχρονα, διενεργούνται διαγωνισμοί για καντίνες, θαλάσσια παιχνίδια κλπ. 
 
Το περασμένο καλοκαίρι αναπτύχθηκε το «κίνημα της πετσέτας» με αίτημα την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και να μπει φρένο στην υπερκατάληψη της αμμουδιάς από ξαπλώστρες και όχι μόνο. Αυτή ήταν η αιτία που η κυβέρνηση έδωσε εντολή στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες να κάνουν παντού ελέγχους. 
 
«Στο 90% των περιπτώσεων που ελέγξαμε στην Εύβοια, βρέθηκαν υπερβάσεις στα τετραγωνικά μέτρα που ορίζει η μισθωτική σχέση. Κάναμε αυτό που ορίζει ο νόμος, δηλαδή ακυρώσαμε τα μισθωτήρια συμβόλαια που είχαν συνάψει οι επιχειρηματίες» είπε στη «Γνώμη» η Σταματούλα Μπαρσάκη, προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Εύβοιας, και πρόσθεσε:
 
«Η συντριπτική πλειοψηφία των συμβολαίων είχε ισχύ μέχρι το τέλος του 2025. Οι παραβάτες έχασαν όσα χρήματα είχαν δώσει και θα πρέπει να ξανακάνουν τη διαδικασία της μίσθωσης ή να λάβουν μέρος στον νέο διαγωνισμό που θα γίνει».
 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της φημισμένης παραλίας των Αλυκών Δροσιάς, όπου όλα τα beach bar εντοπίστηκαν να παρανομούν. Αποδείχθηκε, μάλιστα, ότι ο ιδιοκτήτης ενός από αυτά δεν είχε καν μισθωτήριο συμβόλαιο (σ.σ. προφανώς λόγω χρεών), αλλά καταλάμβανε αυθαίρετα τον παραλιακό χώρο προτιμώντας να πληρώνει το σχετικό πρόστιμο!  
 
Ανάλογες περιπτώσεις εντοπίστηκαν σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες της Εύβοιας. Ωστόσο, η διακοπή των συμβάσεων ήρθε μέσα στον χειμώνα και έτσι το κακό είναι πολύ μικρό για τους παραβάτες. 
 
Για να μπει τάξη στο απίστευτο μπάχαλο που επικρατεί τα καλοκαίρια στις παραλίες μας, μία είναι η λύση: Εντατικοί έλεγχοι και άμεση επιβολή κυρώσεων, που να “πονάνε” γερά την τσέπη όσων παρανομούν.
 

Επιστροφή