ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κλειδί των εξελίξεων
Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, μόλις έξι μήνες μετά τις εκλογές αιφνιδίασε τους πάντες, αλλά έχει συγκεκριμένη στόχευση και πρόσωπο-κλειδί τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ο προερχόμενος από το παλιό ΠΑΣΟΚ πολιτικός αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για πέμπτη φορά, αντικαθιστώντας τον Γιάννη Οικονόμου στην Κατεχάκη.
Η αποχώρησή του από το Υπουργείο Υγείας προκάλεσε μία σειρά από "καραμπόλες", που έφεραν αλλαγές προσώπων και σε άλλα υπουργεία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, έφερε πάλι στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Αυτό συνέβη διότι διαθέτει πλούσια εμπειρία σε αυτό τον τομέα ενώ υφυπουργός αναλαμβάνει ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Επικεφαλής στο Υπουργείο Υγείας, έναν τομέα στον οποίο δίνει επίσης μεγάλη έμφαση η κυβέρνηση, αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός με μεταρρυθμιστική εμπειρία, προκειμένου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες στην υγεία.
Υπουργός Εργασίας, αναλαμβάνει η Δόμνα Μηχαηλίδου, που έχει θητεύσει με επιτυχία στο συγκεκριμένο υπουργείο ενώ υφυπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη, στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επίσης στέλεχος από τη νέα γενιά, αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου.
Σημειωτέον ότι με τις αλλαγές ακόμη μια γυναίκα αναλαμβάνει υπουργική θέση και άλλη μία προστίθεται στις θέσεις των υφυπουργών, ενώ μπαίνουν στο υπουργικό σχήμα τρία στελέχη της νεότερης γενιάς (διαβάστε εδώ όλα τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης).
Ο αριθμός υπουργών και υφυπουργών δεν αυξάνεται, αφού ήδη ο Υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς έχει εκλεγεί Περιφερειάρχης Αττικής και δεν έχει αντικατασταθεί.