Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κρίνεται η τύχη του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας
Συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) του Υπουργείου Πολιτισμού όπου μεταξύ άλλων θεμάτων τέθηκε προς συζήτηση κάτι πολύ σημαντικό για την Χαλκίδα.
Ο χαρακτηρισμός ως μνημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος ή μη του βιομηχανικού συμπλέγματος πρώην ΑΓΕΤ - Ηρακλής, κοινώς «Τσιμεντάδικου».
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Διατήρηση και επανάχρηση του Τσιμεντάδικου Χαλκίδας και για την Προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου Αυλίδας, που ανακίνησε το θέμα κατέθεσε την επιστημονική και νομική τεκμηρίωση.
Η τεκμηρίωση κινήθηκε σε δύο κατευθύνσεις, τόσο ως προς την ιστορικότητα των εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με τον υψίστης σημασίας αρχαιολογικό τόπο της Αυλίδας, όσο και για τις επιπτώσεις για συνέχιση βιομηχανικής χρήσης των εγκαταστάσεων σε επίπεδο περιβαλλοντολογικό, κοινωνικό και οικονομικό για την περιοχή και φυσικά για τη Χαλκίδα.
Κατόπιν επίσημου αιτήματος της και επειδή συντάχθηκε από τη αρχή με το εγχείρημα κλήθηκε και συμμετείχε στη ακρόαση φορέων με την ιδιότητα της Περιφερειακού Συμβούλου Εύβοιας η Θεοδώρα Ακριώτου, οποία σχολίασε – με προσωπική της ανακοίνωση-τις εισηγήσεις του Δήμου και της Περιφέρειας.
Συγκριμένα αναφέρει τα εξής:
« Είχα την μοναδική ευκαιρία να ακούσω τις δύο τοποθετήσεις- εισηγήσεις, του Δήμου Χαλκιδέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της κ. Σιμιτζή από πλευράς Δήμου και της κ. Αναγνωστου Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και έχω να πω:
Κρίμα. Σχεδόν καμία επαφή με το ζήτημα και κανένα πλαίσιο απόφασης των φορέων που εκπροσωπούν ώστε να το καταθέσουν ως πρόταση/εισήγηση για την έκβαση της απόφασης, μάταια τα μέλη του συμβουλίου ζητούσαν επισταμένα την εισηγητική τους επεξεργασμένη απόφαση.
Ο δε Δήμος αρκέστηκε στο «ότι πείτε εσείς, ότι αποφασίσετε εμείς θα το δεχτούμε…!» λες και μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, η δε Περιφέρεια που μάλλον είχε ρίξει μια ματιά στο αίτημα της Ομάδας κατόπιν επιμονής του Συμβουλίου ζήτησε τελικώς να γίνει ότι αποφασιστεί γενικώς και αορίστως αλλά να «κρατήσουμε ένα μικρό τοίχο έστω ένα μέτρο για λόγους ιστορικούς».
Τόσες μέρες μετά εκεί στο ΚΑΣ νομίζω ακόμη απορούν (αν όχι γελάνε) με τους 2 κατεξοχήν «άρχοντες» του τόπου μας. Εμείς οι υπόλοιποι και υπόλοιπες καλό είναι να κλαίμε που για ακόμη 5 χρόνια θα απολαύσουμε τις υπηρεσίες τους!»
Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αναμένεται προσεχώς, με την κ. Ακριώτου να σημειώνει:
Φυσικά ο αγώνας για την διεκδίκηση του δεν θα σταματήσει, ανεξαρτήτως απόφασης ΚΑΣ. Αυτή τη στιγμή «τρέχει» διαδικτυακή συλλογή υπογραφών και καμπάνια ενημέρωσης για το θέμα.