Ο εκκεντρικός Χαβιέρ Μιλέι είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής

Ο εκκεντρικός Χαβιέρ Μιλέι είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής
22 Νοεμβρίου 2023, 09:00
A+ A-
Πέτυχε καθαρή νίκη.

Ο 53χρονος φιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής μετά την καθαρή νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής (19/11). 

Ο Μιλέι, «αντισυστημικός» πολιτικός επικράτησε του απερχόμενου υπουργού Οικονομίας Σέρχιο Μάσα με διαφορά έντεκα και πλέον μονάδων. Εξασφάλιζε το 55,6% των ψήφων, έναντι 44,3% του κεντρώου αντιπάλου του, με το 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, κατά τα επίσημα αποτελέσματα.

Ο οικονομολόγος και παρουσιαστής Μιλέι έκανε το ντεμπούτο του στην πολιτική ζωή της χώρας του πριν από τρία χρόνια, όταν εξελέγη στο κοινοβούλιο με το κόμμα La Libertad Avanza.

Ο Μιλέι αποκαλεί τον εαυτό του «αναρχοκαπιταλιστή» αφού, όπως ο ίδιος λέει, θέλει να ελαχιστοποιήσει τις κρατικές παρεμβάσεις στις ζωές των ανθρώπων ώστε τα πάντα να ρυθμίζονται από την ελεύθερη αγορά. «Αν έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στο κράτος και τη μαφία, θα επέλεγα τη μαφία... επειδή αυτή έχει κώδικες, προσαρμόζεται, δεν λέει ψέματα και - πάνω απ' όλα - είναι ανταγωνιστική» είχε πει χαρακτηριστικά.

 Τα «σόου» που κάνει στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του θυμίζουν έντονα τον Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου ο ίδιος δηλώνει θαυμαστής. 

Ο Μιλέι, που είναι εργένης και δεν έχει παντρευτεί ποτέ, έχει μιλήσει ανοιχτά στο παρελθόν για τις σεξουαλικές του εμπειρίες, που περιλάμβαναν συνευρεύσεις με δύο παρτενέρ ταυτόχρονα. 

Επιστροφή