ΝΕΟΧΩΡΙ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ: Συνελήφθη άντρας για πρόκληση φωτιάς

ΝΕΟΧΩΡΙ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ: Συνελήφθη άντρας για πρόκληση φωτιάς
7 Νοεμβρίου 2023, 08:54
A+ A-
Οδηγίες της Πυροσβεστικής για αποφυγή πυρκαγιών

Φωτιά σε χωράφι σε αγροτοδασική περιοχή του Νεοχωρίου Αυλωναρίου έβαλε 73χρονος άντρας για να κάψει υπολείμματα κλαδεμάτων και ξερόχορτα. Ξαφνικά, όμως, οι φλόγες εξαπλώθηκαν και ξέφυγαν από τον έλεγχό του.

Το συμβάν έγινε το πρωί της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου και στο σημείο πήγαν άντρες της Πυροσβεστικής και έσβησαν τη φωτιά πριν προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά.

Όσο για τον ηλικιωμένο συνελήφθη ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα.

Για το συμβάν, η Πυροσβεστική εξέδωσε ανακοίνωση, όπου έδωσε οδηγίες για τη χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Διαβάστε τη παρακάτω.

"Παρακαλούνται οι αγαπητοί συμπολίτες μας να αποφύγουν ενέργειες και εργασίες που προϋποθέτουν τη χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο και σε περίπτωση που επιλέξουν να προβούν σε καύση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, που καθορίζονται από την υπ’ αριθ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη τα οποία συμβάλλουν είτε στην ελαχιστοποίηση πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς είτε στην άμεση και ευχερέστερη καταστολή της και ενδεικτικά αναφέρονται:

Να εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον διακοσίων (200) λίτρων νερού ή άλλων μέσων υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκάπανων κλπ.
Να δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή /δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.
Να αποφεύγεται η καύση, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ημέρα της καύσης ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς (π.χ. ένταση των ανέμων μεγαλύτερη των 3 μποφόρ).
Να υφίσταται επόπτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.
Να επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς.

Επισημαίνουμε ότι, η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις".

Επιστροφή