Πόλεμος στο Ισραήλ: Ελληνας ανέβασε φωτογραφίες από το καταφύγιο του τρόμου

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ελληνας ανέβασε φωτογραφίες από το καταφύγιο του τρόμου
11 Οκτωβρίου 2023, 16:22
A+ A-
Πρόκειται για τον Αχιλλέα Πεκλάρη.

Ο Αχιλλέας Πεκλάρης, Έλληνας δημοσιογράφος που ζει με τη γυναίκα και τα δυο του παιδιά μόνιμα στην πόλη Χάιφα του Ισραήλ, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook δείχνει πως είναι τα καταφύγια της χώρας.

Χαρακτηριστικά έγραψε:

«Λοιπόν, εσείς που δεν είσαστε Μεσανατολίτες μπορεί να φρικάρετε λίγο τώρα (κι άμα το δει και η μάνα μου θα με πάρει δέκα τηλέφωνα) και ν’ αρχίσετε τα «σήκω φύγε χθες μπρο», αλλά αυτό εδώ είναι το καταφύγιό μας, σε περίπτωση που ηχήσει συναγερμός στην περιοχή μας. 

Σε όλες τις καινούργιες πολυκατοικίες υπάρχει ένα δωμάτιο σε κάθε διαμέρισμα, το οποίο χρησιμοποιείται ως bomb shelter ή mamad, όπως λέγεται στα Εβραϊκά. Τις υπόλοιπες μέρες ειναι απλά το man cave / γραφειο μου.

Οι τοίχοι είναι από μπετόν αρμέ (όχι τούβλα), το παράθυρο ασφαλίζει με ασήκωτα μαντεμένια πατζούρια και υπάρχει σύστημα κατάσβεσης φωτιάς (σπρίνκλερ), όπως και φίλτρα αέρα για χημικό πόλεμο. Η πόρτα είναι διπλή και επίσης ασφαλείας.

Χθες το απόγευμα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι πολίτες σ’ όλη τη χώρα πρέπει να εξοπλίσουν τα καταφύγιά τους με διάφορα είδη - νερό και ξηρά τροφή για 72 ώρες, φακό με μπαταρίες, κουτί πρώτων βοηθειών, κλπ. 

Αυτό προκάλεσε ανησυχία σε αρκετό κόσμο -που το εξέλαβε ως ένδειξη οτι έρχονται δύσκολες στιγμές- και μέσα στο επόμενο τρίωρο δημιούργησε χάος σε πολλά σούπερ μάρκετ, καθώς πολλοί έσπευσαν να στοκάρουν.

Χρειάστηκε διευκρινιστική ανακοίνωση του Στρατού, οτι πρόκειται για τυπικό πρωτόκολο ασφαλείας και δεν υποννοεί τίποτα, απλά έπρεπε να διανεμηθεί.

Πήραμε τα βασικά της λίστας και διάφορες συσκευασμένες τροφές, απλώσαμε τη στρωματσάδα και μεταφέραμε πάνες, παιχνίδια και άλλα συμπράγκαλα. Μπήκε και ο βραστήρας, ο Παπαγάλος ο Λουμίδης (χωρίς σωστό καφέ όλα ειναι χειρότερα), κάμποσες σοκολάτες (που θα πρέπει να κρατηθω και να μην τις φάω όλες απόψε), βιβλία και δυο εξάδες νερά».


 

Επιστροφή