Γλυκό κεράσι
10 Ιουνίου 2011, 07:00

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Η μαμά μου βγήκε έξω και με άφησε να παίξω.
Όταν πάλι θα γυρίσει η καρδιά της θα ραγίσει.
Της έφαγα όλο το γλυκάκι πού ʽχε μες το ντουλαπάκι.
Πάει και το βυσσινάκι, πάει και το κερασάκι.
Μα δεν είναι αμαρτία και μεγάλη αδικία
να τα τρώνε όλα οι ξένοι και για μένα να μη μένει;
Τά ʼφαγα λοιπόν και πάνε και οι ξένοι ας μη φάνε!
Ξέρω ότι όλοι έχετε παρόμοιες ιστορίες να μου διηγηθείτε. Πόσο μου λείπουν!
Φτιάξτε μπόλικο γλυκάκι φέτος, να φτάσει για όλους. Πάει θαυμάσια πάνω από παγωτά, κρέμες και γιαούρτι και μην ξεχνάτε και τους μικρούς επιδρομείς της γυάλας.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 κιλό κεράσι (προτιμήστε πετροκέρασο)
• ½ μικρό λεμόνι (χυμός)
• 3/4 του κιλού ζάχαρη
• 250 ml νερό
• 4 κουταλιές γλυκόζη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένω τα κεράσια και αφαιρώ τα κοτσάνια και τα κουκούτσια προσεχτικά. Σιγοβράζω σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη για 15 λεπτά. Ρίχνω στο σιρόπι τα κεράσια και φέρνω πάλι σε βρασμό. Ρίχνω το λεμόνι και τη γλυκόζη και σιγοβράζω λίγο ακόμα μέχρι να δέσει το γλυκό.
Το κλου της συνταγής
Αν παραλείψω τη γλυκόζη και διπλασιάσω τη ζάχαρη και το νερό με τον ίδιο τρόπο θα φτιάξω γλυκό βύσσινο (εννοείται ότι θα αντικαταστήσω τα κεράσια με βύσσινα) και επιπλέον σιρόπι που θα φυλάξω σε μπουκάλια για νά ʽχω δροσερή βυσσινάδα όταν το αραιώνω με κρύο νερό.
Ολο το καλοκαίρι σε μια γυάλα!!!

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Η μαμά μου βγήκε έξω και με άφησε να παίξω.
Όταν πάλι θα γυρίσει η καρδιά της θα ραγίσει.
Της έφαγα όλο το γλυκάκι πού ʽχε μες το ντουλαπάκι.
Πάει και το βυσσινάκι, πάει και το κερασάκι.
Μα δεν είναι αμαρτία και μεγάλη αδικία
να τα τρώνε όλα οι ξένοι και για μένα να μη μένει;
Τά ʼφαγα λοιπόν και πάνε και οι ξένοι ας μη φάνε!
Ξέρω ότι όλοι έχετε παρόμοιες ιστορίες να μου διηγηθείτε. Πόσο μου λείπουν!
Φτιάξτε μπόλικο γλυκάκι φέτος, να φτάσει για όλους. Πάει θαυμάσια πάνω από παγωτά, κρέμες και γιαούρτι και μην ξεχνάτε και τους μικρούς επιδρομείς της γυάλας.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 κιλό κεράσι (προτιμήστε πετροκέρασο)
• ½ μικρό λεμόνι (χυμός)
• 3/4 του κιλού ζάχαρη
• 250 ml νερό
• 4 κουταλιές γλυκόζη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένω τα κεράσια και αφαιρώ τα κοτσάνια και τα κουκούτσια προσεχτικά. Σιγοβράζω σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη για 15 λεπτά. Ρίχνω στο σιρόπι τα κεράσια και φέρνω πάλι σε βρασμό. Ρίχνω το λεμόνι και τη γλυκόζη και σιγοβράζω λίγο ακόμα μέχρι να δέσει το γλυκό.
Το κλου της συνταγής
Αν παραλείψω τη γλυκόζη και διπλασιάσω τη ζάχαρη και το νερό με τον ίδιο τρόπο θα φτιάξω γλυκό βύσσινο (εννοείται ότι θα αντικαταστήσω τα κεράσια με βύσσινα) και επιπλέον σιρόπι που θα φυλάξω σε μπουκάλια για νά ʽχω δροσερή βυσσινάδα όταν το αραιώνω με κρύο νερό.