Πώς φτιάχνω μαρμελάδα (μέρος πρώτο)

Πώς φτιάχνω μαρμελάδα (μέρος πρώτο)
14 Ιουνίου 2011, 08:35
A+ A-
Oλα τα tips για επιτυχημένες μαρμελάδες.
*της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου

Σας αρέσουν τα σήριαλ; Ναι, σωστά διαβάσατε. Τώρα που τα περισσότερα τελειώνουν εγώ θα αρχίσω ένα.

Σας αρέσουν οι μαρμελάδες;

Εγώ τρελαίνομαι ειδικά για τις σπιτικές. Φτιάχνω εύκολα και γρήγορα όποια μαρμελάδα μου αρέσει. Σε συνέχειες λοιπόν θα δούμε πώς φτιάχνονται και αν το παρακολουθήσετε αυτό το έργο σίγουρα, όλοι θα μάθετε να φτιάχνετε χωρίς καν συνταγή τη μαρμελάδα των ονείρων σας! Καθώς καλοκαιριάζει, όλο και περισσότερα φρούτα θα είναι διαθέσιμα.

Φτιάξτε όλων των λογιών τις μαρμελάδες. Επιλέξτε φρούτα εποχής όχι μόνο γιατί είναι σε καλές τιμές, αλλά γιατί έχουν καλύτερο άρωμα, χρώμα και γεύση. Καταρχήν διαλέγω γερά, ώριμα φρούτα, αλλά όχι παραγινομένα.

Μην είστε υπερβολικοί με τις ποσότητες. Δουλεύετε ευκολότερα με μικρές ποσότητες και έχετε καλύτερο έλεγχο του χρόνου ψησίματος. Αν το πείραμα πετύχει, σίγουρα θα το επαναλάβετε πολλές - πολλές φορές Μια μαρμελάδα μπορεί να αποτελείται από ένα είδος φρούτου, αλλά μπορεί να γίνει και πιο σύνθετη με περισσότερα είδη φρούτων. Άρα επιλέξτε και συνδυάστε αυτό ή αυτά που σας αρέσουν.

Και τώρα δουλειά.

Αφού πλύνω καλά τα φρούτα απομακρύνω οτιδήποτε είναι χτυπημένο και τα κόβω σε μικρά κομμάτια. Αφαιρώ τα κουκούτσια αυτά έχουν έξτρα πηκτίνη την οποία χρειάζομαι, γι αυτό τα μουσκεύω για 2-3 ώρες μέσα σε λίγο νερό το οποίο το χρησιμοποιώ  για να βράσω τη μαρμελάδα αφού το σουρώσω και πετάξω τα κουκούτσια.

Τοποθετώ τα φρούτα σε φαρδιά κατσαρόλα, και προσθέτω τόσο νερό (εδώ χρησιμοποιώ και το νερό των κουκουτσιών) όσο σχεδόν να τα σκεπάζει.

Σιγοβράζω τα φρούτα μέχρι να μαλακώσουν ακριβώς στο σημείο που θέλω. Αν επιθυμώ και μικρά κομματάκια στη μαρμελάδα ο χρόνος θα είναι μικρότερος αν όχι αφήνω τα φρούτα μέχρι να γίνουν ένας πηχτός πουρές. Είναι σημαντικό να μη βράζουν δυνατά γιατί έτσι αναπτύσσεται πιο πλούσιο άρωμα και καλύτερη γεύση στη μαρμελάδα. Αυτός ο χρόνος μπορεί να είναι από 10 λεπτά για τα πολύ μαλακά φρούτα όπως ας πούμε οι φράουλες έως και 1 ½ ώρα για πιο σκληρά σαν το νεράντζι. Τα φρούτα πρέπει να μαλακώσουν όσο πραγματικά χρειάζεται γιατί από τη στιγμή που θα προστεθεί η ζάχαρη δε μαλακώνουν άλλο, όσο κι αν βράσουν μετά από αυτό.

Τώρα θα μετρήσω τον πολτό των φρούτων με μια μεζούρα, μια κούπα ας πούμε και για όσες κούπες πολτού έχω, τόση ζάχαρη θα προσθέσω στο μείγμα. Εδώ τώρα μπορώ να «κλέψω» λιγάκι. Για φρούτα που είναι από τη φύση τους πολύ γλυκά όπως τα σύκα, δεν το συζητώ. Μπορώ για κάθε κούπα φρούτου να προσθέσω 3/4 της κούπας ζάχαρη ή ακόμα και μισή, αλλά για πιο ξινά, όπως βύσσινα ας πούμε, αν θέλω να αφαιρέσω, θα είναι ελάχιστο.

Φέρνω τώρα το μείγμα με τη ζάχαρη μαζί σε έντονο βρασμό (θέλω μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα, όχι στενάχωρα πράγματα). Ανακατεύω ζωηρά, γιατί εδώ η ζάχαρη πρέπει να διαλυθεί στο μείγμα γρήγορα,  πριν αυτό αρχίσει να βράζει. Προσέχω τα τοιχώματα της κατσαρόλας δε θέλει εκεί καθόλου να κρυσταλλώσει ζάχαρη, στην ανάγκη χρησιμοποιώ καθαρό βουρτσάκι που το έχω βουτήξει στο νερό για να το περάσω από πάνω και να απαλλαγώ. Αν δεν πρόκειται για μαρμελάδα εσπεριδοειδών που έχει αρκετή οξύτητα, προσθέστε και λίγο χυμό λεμονιού.

Για κάθε κιλό φρούτων υπολογίστε χυμό από ½ ζουμερό λεμόνι.

Από τη στιγμή που θα διαλυθεί η ζάχαρη, βράστε έντονα για όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να πήξει. Αυτός ο χρόνος μπορεί να είναι από 10 λεπτά μέχρι και 1 ώρα και εξαρτάται από την ποσότητα της μαρμελάδας, τη ζάχαρη, τη πηκτικότητα των φρούτων, αλλά και το φάρδος της κατσαρόλας που εξασφαλίζει γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εξάτμιση υγρών.

Όσο περισσότερο βράζει το υλικό μου τόσο χάνεται το χρώμα και η φυσική του γεύση και αυτός είναι κυρίως,ο λόγος που επιμένω σε μικρές ποσότητες και επιλογή κατάλληλου σκεύους.  Δε μου αρκεί να φτιάξετε μια καλή μαρμελάδα θέλω να είναι τέλεια!

Από εκείνη τη στιγμή που διαλύεται η ζάχαρη δεν ανακατεύω πια καθόλου αλλά με ξύλινη κουτάλα ελέγχω που και που τον πάτο της κατσαρόλας, για να είμαι σίγουρη μιας και ειδικά προς το τέλος και όσο πήζει, έχει τη τάση να κολλάει.


* Την επόμενη Τρίτη θα διαβάσετε το δεύτερο μέρος!

Επιστροφή