Κοτόπουλο στιφάδο
Υλικά:
• 1 κοτόπουλο 1,5 κιλό περίπου
• 10 ξερά κρεμμύδια μετρίου μεγέθους
• 1,5 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
• 1/3 φλιτζ. ξύδι
• 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
• 5 σκελ. σκόρδο (με τη φλούδα τους)
• 2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε χοντρές φέτες.
• 5-6 κόκκους μπαχάρι
• 2-3 γαρίφαλλα
• 2 δαφνόφυλλα
• 1 κλων. θυμάρι
• 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
• πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε πρώτα το κοτόπουλο σε 5-6 μερίδες.
Το πλένουμε καλά, του ρίχνουμε λίγο ξύδι και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Βάζουμε στη γάστρα μια στρώση τα μισά κομμένα σε χοντρές φέτες κρεμμύδια.
Τοποθετούμε από πάνω τις μερίδες από το κοτόπουλο σε μια στρώση.
Καλύπτουμε το κοτόπουλο με τα υπόλοιπα κρεμμύδια.
Από πάνω κάνουμε μια στρώση τις φέτες ντομάτας και καλύπτουμε το κοτόπουλο.
Ρίχνουμε τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και τα δαφνόφυλλα εδώ κι εκεί στα υλικά, ρίχνουμε τα μπαχάρια, τα γαρίφαλλα και το θυμάρι.
Περιχύνουμε με το κρασί, το ξύδι και το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι.
Τη βάζουμε στον φούρνο, στην κάτω σχάρα και ψήνουμε για 1 ώρα.
Μετά, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα επιπλέον.
Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.
Καλή σας απόλαυση!