ΛΗΛΑΣ ΠΟΤΑΜΟΣ: Τι απαντάει ο Φάνης Σπανός στις ανησυχίες των κατοίκων για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Λήλαντα
9 Απριλίου 2023, 13:22
Διαβάστε τι είπε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων ο Περιφερειάρχης.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου και ολοκληρώθηκε με τη θετική γνωμοδότηση του οργάνου επί της μελέτης οριοθέτησης του Λήλαντα ποταμού.
Ο Φάνης Σπανός αναφέρθηκε στη μελέτη που υπάρχει για την οριοθέτηση του ποταμού (μπορείτε να δείτε το σχέδιο σε άλλη ανάρτηση), ενώ αναφερόμενος στις εύλογες ανησυχίες κατοίκων, κατέστησε σαφές ότι:
- Προχωρά με αποτελεσματικότητα έργο θωράκισης της κοίτης με 7.500 μέτρα συνεχούς διαμόρφωσης με συρματοκιβώτια, από πριν το Αφράτι ως τις εκβολές.
- Όλες οι εργασίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί βασίστηκαν σε άρτιες επιστημονικά, νόμιμα υλοποιημένες και εγκεκριμένες μελέτες. Στον σχεδιασμό ελήφθη υπ’ όψη η πλημμύρα με συχνότητα εμφάνισης τουλάχιστον 50ετίας (και επιπλέον περιθώριο ασφαλείας), όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το φαινόμενο του 2020.
- Η πρόταση οριοθέτησης έλαβε υπ’ όψη κρίσιμα στοιχεία, όπως τα όρια του υγροτόπου, την ιστορική κοίτη, τη διαμορφωθείσα κατάσταση του οικισμού και φυσικά τις ανάγκες των αντιπλημμυρικών έργων.
- Η μελέτη δεν εκπονήθηκε εν αγνοία των κατοίκων, αλλά κατόπιν επανειλημμένων συναντήσεων με επιτροπές κατοίκων, με ενδιαφερόμενους πολίτες και σε συνεργασία βεβαίως με τον Δήμο Χαλκιδέων, που κατέθεσε επιπλέον δεδομένα και προτάσεις.
- Η παρέμβαση δεν περιορίζεται στην πεδινή κοίτη. Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι σχετικές εργασίες (φράγματα κλπ) στην ορεινή κοίτη, από το αρμόδιο Δασαρχείο Χαλκίδας.




















