Μαγειρίτσα
Υλικά:
• 1.200 γραμ. συκωταριά αρνίσια
• 130 γραμ. ελαιόλαδο
• 1 ξερό, ψιλοκομμένο κρεμμύδι
• 50 γραμ. λευκό κρασί
• 2,5 lt λίτρα νερό
• 2 κ.γ. αλάτι
• 5 φρέσκα, ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
• 110 γραμ. ρύζι γλασέ
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό
• 1/2 ματσάκι άνιθο
• ξύσμα από ένα λεμόνι
• πιπέρι
Για το αβγολέμονο:
• 2 λεμόνια
• 2 αβγά
Εκτέλεση:
Γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και βάζουμε μέσα την αρνίσια συκωταριά. Αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά με μισο-σκεπασμένο καπάκι.
Στη συνέχεια, πετάμε το νερό και ρίχνουμε τη συκωταριά μέσα σε σουρωτήρι. Την ξεπλένουμε ελαφρώς με καθαρό νερό και την τοποθετούμε πάνω σε επιφάνεια κοπής, όπου και την ψιλοκόβουμε.
Στην ίδια κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο συκώτι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα το λευκό κρασί, ανακατεύουμε και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε 2,5 λίτρα νερό και αφήνουμε να βράσει με κλειστό καπάκι για 30 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλάτι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά με κλειστό καπάκι.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το ρύζι, τον μαϊντανό και τον άνιθο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά με κλειστό καπάκι.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε ξύσμα από 1 λεμόνι, ανακατεύουμε και βάζουμε λίγο πιπέρι. Αφήνουμε να κρυώσει 5 λεπτά.
Στύβουμε 2 λεμόνια και βάζουμε τον χυμό τους μαζί με τα αβγά στο μπλέντερ και χτυπάμε.
Βάζουμε το αβγολέμονο σε ένα μπολ και προσθέτουμε μία κουταλιά από τη μαγειρίτσα σε αυτό ανακατεύοντας ταυτόχρονα με σύρμα.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλη μία φορά.
Κρατώντας μία σίτα πάνω από τη κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα όλο το αβγολέμονο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι και φέτες λεμονιού.
Καλή σας απόλαυση!