Μπακαλιάρος σκορδαλιά
Υλικά:
Για τον μπακαλιάρο:
• 1 φιλέτο μπακαλιάρου
• ηλιέλαιο
• αλάτι
• πιπέρι
Για το κουρκούτι:
• 260 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
• 1/4 κ.σ. ζάχαρη
• 1/2 κ.σ. αλάτι
• 10 γραμ. ούζο
• 410 γραμ. κρύα μπίρα
Για τη σκορδαλιά:
• 800 γραμ. ξεφλουδισμένες πατάτες
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 120 γραμ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Για τον μπακαλιάρο:
Για να ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο αφαιρούμε πρώτα την πέτσα του και τον κόβουμε σε μικρά λεπτά κομμάτια.
Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μπολ με κρύο νερό, ώστε να καλύπτονται και το αφήνουμε για 2 μέρες αλλάζοντας το νερό κάθε πρωί, μεσημέρι και βράδυ.
Στο τέλος της δεύτερης μέρας, βάζουμε τα κομμάτια σε ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Τη μέρα που θέλουμε να τα ετοιμάσουμε, τα σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.
Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα τηγάνι με το ηλιέλαιο.
Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με αλάτι και πιπέρι, αλευρώνουμε και τα βουτάμε μέσα στο μπολ με το κουρκούτι.
Τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Για το κουρκούτι:
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ούζο και την μπίρα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια βελούδινη υφή.
Για τη σκορδαλιά:
Κόβουμε τις πατάτες σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια και τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με νερό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και στραγγίζουμε μόλις είναι έτοιμες.
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τον χυμό από λεμόνι και αλέθουμε.
Σπάμε τις βραστές πατάτες μέσα σε μπολ με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
Προσθέτουμε στο μπολ με τις πατάτες αλάτι, πιπέρι και το μείγμα με το ελαιόλαδο που έχουμε αλέσει πριν στο μπλέντερ και ανακατεύουμε.
Καλή σας απόλαυση!