ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Πρόταση να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού
H Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση και Ανάδειξη της Πολιτισμικής Κληρονομιάς στον Αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας εξέδωσε ανακοίνωση, με τη οποία προτείνει την αξιοποίηση του παλιού εργοστάσιου των Τσιμέντων Χαλκίδας ως χώρου πολιτισμού.
Στην ανακοίνωση τονίζονται καταρχήν τα εξής:
" Το τελευταίο διάστημα έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες από την ιδιοκτήτρια εταιρεία για την κατεδάφιση του συνόλου των εγκαταστάσεων του Τσιμεντάδικου που βρίσκεται στον Αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας. Σκοπός είναι στην θέση του να γίνει ένα Επιχειρηματικό Πάρκο Ειδικού Τύπου Εφοδιαστικής Αλυσίδας, (LOGISTICS).
Επιπλέον, στον Όρμο Μικρό Βαθύ που συνδέεται με τη θυσία της Ιφιγένειας και τον απόπλου, του ελληνικού στόλου, για την Τροία, έχει παραχωρηθεί, η χρήση λιμένος στην εταιρία ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. με την δυνατότητα να κατασκευάσει μεγάλα τεχνικά έργα.
Οι σχεδιαζόμενες χρήσεις θα φέρουν ανεπανόρθωτες καταστροφές στον Αρχαιολογικό χώρο και στο περιβάλλον. Θα υποβαθμιστεί ο κλειστός κόλπος του Νότιου Ευβοϊκού, θα επιβαρυνθούν οι τοπικές μετακινήσεις, θα εξαφανιστεί ένα μεγάλο μέρος του κτηριακού αποθέματος της Βιομηχανικής κληρονομιάς και της κοινωνικής, ταξικής, εργατικής, βιομηχανικής μνήμης της Εύβοιας.
Επιπλέον οι εγκαταστάσεις των LOGISTICS για να λειτουργήσουν χρειάζονται μικρό αριθμό εργαζομένων, οπότε θα συνεισφέρουν ελάχιστα στην οικονομική ζωή της τοπικής κοινωνίας.»
Η ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών επιδιώκει την διατήρηση των εγκαταστάσεων του Τσιμεντάδικου στο σύνολο τους, ως μνημείο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, κοινωνικής, τεχνικής, βιομηχανικής και γενικότερα ιστορικής αξίας.
Επίσης, την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Τσιμεντάδικου με νέες χρήσεις, που θα προκύψουν μέσω συμμετοχικών διαδικασιών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, με σεβασμό στο περιβάλλον, τον αρχαιολογικό χώρο και θα συμβάλλουν στην πολιτιστική, εκπαιδευτική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
Απώτερος σκοπός της Ομάδας είναι η αποκατάσταση και ανάδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος υποβαθμισμένου τοπίου του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας, και η ένταξη του στα πολιτιστικά μνημεία της Unesco.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση και Ανάδειξη της Πολιτισμικής Κληρονομιάς στον Αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας αποτελείται από τους:
- Αγιοστρατίτη Παρασκευή,
- Βαρδάκα Μαρία, σκηνοθέτρια, θεατρολόγος
- Βλάχου Ευαγγελία, δικηγόρος
- Καλαθέρη Αμαλία, εκπαιδευτικός
- Κανελόπουλος Παναγιώτης, αρχιτέκτων μηχανικός
- Καραμπάς Ηλίας εκπαιδευτικός
- Κατσάνος Γιάννης, εκπαιδευτικός
- Κικίδου Μαρία, χωροτάκτης πολεοδόμος
- Κουζούπη Ασπασία, αρχιτέκτων μηχανικός και αρχιτέκτων τοπίου
- Κουτσαυλή Αγγελική, κοινωνική λειτουργός
- Λευκούδη Βασιλική, εκπαιδευτικός
- Μέργου Μαρίνα Σκηνοθέτης θεατρολόγος
- Μερτζιάνη Ειρήνη, πολιτικός επιστήμων
- Μουρσελλά Μαίρη, αρχιτέκτων μηχανικός
- Νίκα Χαρά, εκπαιδευτικός
- Νικολάου Θοδωρής, φωτογράφος
- Ντόβρος Βασίλης, αρχιτέκτων μηχανικός
- Ξενιάς Βασίλης, φωτογράφος
- Πιπεριάν Αντώνης, γραφίστας
- Ράνου Μαριάνα, αρχιτέκτων μηχανικός
- Χατζηγιάννη Κάλλια


















