Ταλιατέλες με αγκινάρες και προσούτο
Υλικά:
• 500 γραμ. ταλιατέλες
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 500 γραμ. αγκινάρες
• 1/4 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
• 1/2 φλιτζάνι ζωμός κότας
• 2-3 φύλλα αποξηραμένο φασκόμηλο
• 350 γραμ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
• 100 γραμ. προσούτο
• 1/2 φλιτζάνι πεκορίνο
• αλάτι
• πιπέρι
• πεκορίνο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Για τη συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκιες αγκινάρες ή κατεψυγμένες για ευκολία.
Κόβουμε τις αγκινάρες σε τέταρτα ή σε φέτες.
Ζεσταίνουμε βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το βούτυρο, μαζί με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά να λιώσει.
Σοτάρουμε τις αγκινάρες για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το φασκόμηλο και σοτάρουμε για 1 λεπτό να δώσει όλα τα αρώματά του.
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως και να κρατήσουμε τα αρώματα.
Προσθέτουμε τον ζωμό και την κρέμα γάλακτος.
Αφήνουμε να πάρει βράση και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε το πεκορίνο και το προσούτο σε κομμάτια.
Ωστόσο, έχουμε βράσει τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2 λεπτά λιγότερο απ' όσο αναγράφεται στη συσκευασία.
Όπως στάζουν τα ζυμαρικά, τα ρίχνουμε με τσιμπίδα μέσα στη σάλτσα.
Ανακατεύουμε και βράζουμε για 1 λεπτό τις ταλιατέλες μέσα στην κρέμα με τις αγκινάρες και το προσούτο.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό από τα ζυμαρικά για να βγει πιο ζουμερή η μακαρονάδα.
Μοιράζουμε σε βαθειά πιάτα και γαρνίρουμε με έξτρα τριμμένο πεκορίνο.
Καλή σας απόλαυση!