Κουραμπιέδες
Υλικά:
• 300 γραμ. βούτυρο γάλακτος αιγοπρόβειο
• 70 γραμ. άχνη ζάχαρη
• 1 βανίλια
• 1 κ.γ. ανθόνερο
• 550 γραμ. αλεύρι μαλακό (κοσκινισμένο)
• 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 100 γραμ. μικρά αμύγδαλα (με τη φλούδα τους)
Για το τελείωμα
• λίγο ανθόνερο
• 500 γραμ. άχνη ζάχαρη
• 1 βανίλια
Εκτέλεση:
Απλώνουμε τα μικρά αμύγδαλα με τη φλούδα τους σε ένα μικρό ταψί αραιά μεταξύ τους και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για περίπου 10 λεπτά να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Αν τα αμύγδαλα είναι μεγάλα, τότε θα πρέπει να τα χοντροκόψουμε με μαχαίρι. Αν είναι μικρά αμύγδαλα, τα αφήνουμε με τη φλούδα τους ολόκληρα ή τα κόβουμε στη μέση.
Βγάλτε το βούτυρο 1 ώρα πριν κάνετε τους κουραμπιέδες κι αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου. Αν στον χώρο που δουλεύετε έχετε υψηλή θερμοκρασία και το βούτυρο λιώσει και πάρει υγρή μορφή, αφήστε το για 10 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει και να κάνει σώμα.
Πρέπει να βάζετε το κουτάλι στο βούτυρο και να παίρνετε γερή κουταλιά, χωρίς να τρέχει λιωμένο.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και με το σύρμα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 2 με 3 λεπτά να αφρατέψει το βούτυρο. Χαμηλώνουμε τελείως το μίξερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια.
Συνεχίζουμε το χτύπημα αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα στο δυνατό, για περίπου 6 με 7 λεπτά μέχρι να γίνει το μίγμα σαν σαντιγί. Να φουσκώσει, να αφρατέψει, να ασπρίσει, να γυαλίσει και να στέκεται. Σε περίπτωση που ο χώρος σας είναι ζεστός και αρχίσει να λιώνει το μίγμα, αφήστε το βούτυρο με την άχνη στο ψυγείο για λίγα λεπτά μέχρι ν’ αρχίσει να στερεοποιείται το βούτυρο.
Προσθέτουμε το ανθόνερο και το μισό αλεύρι κοσκινίζοντάς το πάνω στο χτυπημένο βούτυρο. Χτυπάμε για λίγο με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε τα κρύα ψημένα αμύγδαλα.
Κρατάμε 2 κ.σ. από το υπόλοιπο αλεύρι στην άκρη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινίζοντάς το και με απαλές κινήσεις με τα χέρια ενσωματώνουμε το αλεύρι στη ζύμη. Σε αυτή τη φάση η ζύμη πρέπει να είναι τόσο μαλακή σαν την πλαστελίνη, αλλά ταυτόχρονα να είναι απαλή και βουτυράτη. Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή και δεν πλάθεται εύκολα, προσθέστε σιγά σιγά τις 2 κ.σ. που αφήσαμε στην άκρη, μέχρι να τη φέρουμε στη σύσταση που θέλουμε. Αφήνουμε να σταθεί η ζύμη για 10 λεπτά.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης 30-35 γρ. και τα πλάθουμε σε μισοφέγγαρα ή στρογγυλούς παραδοσιακούς κουραμπιέδες. Ακουμπάμε τους κουραμπιέδες σε λαμαρίνα στρωμένη με μία λαδόκολλα. Τους τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους.
Αφού τους πλάσουμε όλους, τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160 γαθμούς για 30 λεπτά. Οι κουραμπιέδες πρέπει να ροδίσουν καλά και να σκάσουν στο ψήσιμο.
Μόλις ψηθούν οι κουραμπιέδες και όσο ακόμα είναι στον φούρνο όπως είναι καυτοί, τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο πεταχτά για να στεγνώσουν αμέσως με τη θερμοκρασία του φούρνου.
Τους βγάζουμε στον πάγκο.
Αφήνουμε για 10 λεπτά τους κουραμπιέδες να κρυώσουν ελαφρά
Σε ένα μπολ βάζουμε την άχνη με τη βανίλια και τα ανακατεύουμε
Σε ταψάκι κοσκινίζουμε άχνη μπόλικη μέχρι να κάνουμε ένα στρώμα. Με προσοχή με μια σπάτουλα, πιάνουμε έναν έναν κουραμπιέ και τον βάζουμε πάνω στο στρώμα άχνης.
Αφού γεμίσουμε το ταψί, τότε πασπαλίζουμε αχνίζοντας μπόλικη άχνη.
Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα και τους αχνίζουμε με επιπλέον άχνη ζάχαρη.
Διατηρήστε τους αφράτους και τραγανούς κλασικούς κουραμπιέδες σε αεροστεγές κουτί, αφού κρυώσουν τελείως.
Καλή σας απόλαυση!