Μπακλαβάς Κύμης (με αμύγδαλο)

Μπακλαβάς Κύμης (με αμύγδαλο)
12 Δεκεμβρίου 2022, 07:00
A+ A-
Φίνος, αέρινος και ...διάσημος!

Υλικά:

• 2 συσκευασίες των 450 γραμ. φύλλο κρούστας για γλυκά

• 350 γραμ. βούτυρο πρόβειο

• 250 γραμ. ελαιόλαδο

• 400 γραμ. αμύγδαλο λευκό, αλεσμένο

• 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

 

Για το σιρόπι

• 650 γραμ. ζάχαρη

• 400 γραμ. νερό

• 80 γραμ. γλυκόζη

• 1 ξύλο κανέλας

 

Εκτέλεση:

Βγάζουμε τα φύλλα από την κατάψυξη και τα αφήνουμε μέσα στη συσκευασία τους σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσουν καλά.

Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας σε λεία επιφάνεια και τα κόβουμε στις διαστάσεις του ταψιού μας (περίπου 30x40 εκ.).

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αμύγδαλο με τη φρυγανιά.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.

Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε μέσα 7 από τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.

Απλώνουμε λίγο από το μίγμα αμυγδάλου σε όλη την επιφάνεια και καλύπτουμε με άλλο 1 φύλλο βουτυρωμένο.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, 1 φύλλο-γέμιση-1 φύλλο-γέμιση, μέχρι να μας μείνουν 7 φύλλα κρούστας.

Με αυτά καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα.

Πιέζουμε όλη την επιφάνεια με το χέρι μας, ώστε να πατηθούν καλά και τα φύλλα και η γέμιση.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς.

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο να παγώσει καλά το βούτυρο, για να μπορέσουμε να το κόψουμε πιο εύκολα.

Ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο που έμεινε με το ελαιόλαδο.

Βγάζουμε τον μπακλαβά από το ψυγείο και τον κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι, σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια, μέχρι κάτω.

Περιχύνουμε τον μπακλαβά με το καυτό μείγμα βουτύρου και λαδιού και  ψήνουμε για περίπου 2-2,5 ώρες.

Πέντε λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι.

 

Για το σιρόπι

Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη και την κανέλα για 3 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός).

Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και τον σιροπιάζουμε αμέσως με το σιρόπι ζεστό.

Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι, πριν σερβίρουμε.

 

Καλή σας απόλαυση!

Επιστροφή