Μελομακάρονα

Μελομακάρονα
16 Δεκεμβρίου 2022, 07:00
A+ A-
"Μύρισε" Χριστούγεννα

Υλικά:

• 1/3 φλιτζάνι κονιάκ

• 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

• 1/2 φλιτζάνι χυμός πορτοκάλι

• 1 φλιτζάνι αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)

• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

• 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 1/2 κ.γ. γαρίφαλο

• 1/2 κ.γ. σόδα

• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

• 1 κ.γ. κανέλα

• ξύσμα από 1 πορτοκάλι

 

Για το σιρόπι

• 1 φλιτζάνι ζάχαρη

• 1 φλιτζάνι μέλι θυμαρίσιο

• 1 φλιτζάνι νερό

• 1 ξύλο κανέλας

• φλούδα από ένα λεμόνι

 

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder σε μπολ.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο μίγμα.

Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.

Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι.

Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεσμένο καρύδι.

Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά.

Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι.

Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.

Πλάθουμε και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε ένα ταψί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180 βαθμούς, να ροδίσουν.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

 

Για το σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.

Αφήνουμε το σιρόπι σε πολύ χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα ρίχνουμε τα κρύα μελομακάρονα και τα σιροπιάζουμε.

Aραδιάζουμε σε πιατέλα τα μελομακάρονα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

 

Καλή σας απόλαυση!

Επιστροφή