Νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2,3 εκατ. ευρώ προς ρητινοκαλλιεργητές

Νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2,3 εκατ. ευρώ προς ρητινοκαλλιεργητές
26 Οκτωβρίου 2022, 08:09
A+ A-
Και νομοθετική ρύθμιση για την ασφάλιση ρητινεργατών στις πυρόπληκτες περιοχές.   

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά από τη κυβέρνηση, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου  δημοσιεύτηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, με τίτλο «Οικονομική ενίσχυση ρητινεργατών για πυροπροστασία δασών έτους 2021. Δικαιολογητικά και Διαδικασία πληρωμής».

Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση  ύψους 2,3 εκατ. ευρώ των πυρόπληκτων ρητινεργατών, σε συνέχεια της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 3,7 εκατ. ευρώ και της τακτικής ενίσχυσης για το έτος 2020 ύψους 2,3 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν το προηγούμενο έτος.

Οι πληρωμές των δικαιούχων, κατόπιν υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών, προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Τέλος, σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προωθούνται δύο νομοθετικές ρυθμίσεις για την ασφάλιση των ρητινοκαλλιεργητών των πυρόπληκτων περιοχών.

 Η πρώτη αφορά στη δυνατότητα αναγνώρισης ως χρόνου πραγματικής ασφάλισης ημέρες εντός του έτους 2021 (έτος απώλειας της παραγωγής ρητίνης και ασφάλειας) με την καταβολή από τους ρητινεργάτες των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, ώστε να μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να αξιοποιήσουν πόρους από τις οικονομικές ενισχύσεις που λαμβάνουν.

Η δεύτερη αφορά στην αναγνώριση ως χρόνο πραγματικής ασφάλισης ημέρες για το έτος 2021, με την καταβολή των απαραίτητων εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ρητινεργάτες των πυρόπληκτων περιοχών των Δήμων Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού, οι οποίοι αιτούνται τη χορήγηση σύνταξης εντός του έτους 2022.

Η Κυβέρνηση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους και επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία, συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Βόρειας Εύβοιας, η δημοσιονομική επίπτωση του οποίου έχει ξεπεράσει -προς το παρόν- τα 300 εκατ. ευρώ.»

Επιστροφή