Αγκινάρες αλά πολίτα

Αγκινάρες αλά πολίτα
13 Μαΐου 2011, 07:00
A+ A-
Μια συνταγή από τις πιο αγαπημένες




* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου


Οι αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν κινάρα, το επιστημονικό της Cynara scolimus προέρχεται από τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά.
Ο λόγος για τη γνωστή σε όλους μας αγκινάρα, μια τρυφερή καρδιά, γεμάτη γεύση, ξεχωριστό άρωμα και μεγάλη θρεπτική αξία. Η αγορά είναι γεμάτη από τις ανοιξιάτικες κι αν καταφέρετε να βρείτε εκείνες τις μικρές αγκαθωτές μην το σκέφτεστε καθόλου, αξίζουν τον κόπο...

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

• 6 αγκινάρες

• 2 λεμόνια (χυμός)

• 3 κουταλιές αλεύρι

• 125 γραμ. ελαιόλαδο

• 8 φρέσκα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα

• 1/2 μαραθόριζα σε χονδρές φέτες

• 3 καρότα σε ροδέλες ή τουρνέ

• 1 κούπα αρακά (150 γραμ.) προαιρετικά

• 20 γραμ. άνιθο ψιλοκομμένο

• Αλάτι, πιπέρι

• 1 κουταλιά κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό ανακατεύω το αλεύρι και τον περισσότερο χυμό των λεμονιών (κρατώ χυμό από 1/2 λεμόνι). Καθαρίζω τις αγκινάρες και τις ρίχνω στο μπολ με το μείγμα του νερού. Σε κατσαρόλα προσθέτω όλα τα υλικά -εκτός από τον αρακά και τον άνιθο- ρίχνω ζεστό νερό σχεδόν να καλύπτονται τα 2/3 των υλικών μου, προσθέτω το χυμό από το μισό λεμόνι, και το ελαιόλαδο, καρυκεύω. Σκεπάζω με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και φέρνω σε βρασμό. Χαμηλώνω, σκεπάζω και σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσουν (25 περίπου λεπτά). Πριν κατεβάσω προσθέτω τον άνιθο και δένω με το κορν φλάουρ. Αν χρησιμοποιώ αρακά τον προσθέτω τα τελευταία 15 λεπτά του μαγειρέματος.

Απολαύστε τις!

Επιστροφή