Αρνί εξοχικό
Υλικά:
Για τη μαρινάδα
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 20 γραμ. αλάτι
• πιπέρι
• 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
• χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι
• ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι
• 4 κλαδάκια δεντρολίβανο
• 2 κ.σ. μουστάρδα
• 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Για το αρνί
• 2 κιλά αρνίσιο μπούτι κομμένο σε μερίδες
• 2 κρεμμύδια
• 2 καρότα
• 2 πατάτες
• 1 πράσινη πιπεριά
• 1 κόκκινη πιπεριά
• 150 ml κρασί λευκό
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. μέλι
• 150 γραμ. κεφαλοτύρι
Εκτέλεση:
Για τη μαρινάδα
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το κρέας και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το δεντρολίβανο, τη μουστάρδα και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη.
Μεταφέρουμε το μπολ στο ψυγείο για 2-6 ώρες.
Για το αρνί
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.
Κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα, τα καρότα, τις πατάτες και τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε μια γάστρα.
Προσθέτουμε το κρασί, το ελαιόλαδο και το μέλι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά το κρέας με τη μαρινάδα του.
Κόβουμε το κεφαλοτύρι σε κυβάκια και τα τοποθετούμε πάνω από το κρέας.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα το κρέας και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της. Χρησιμοποιούμε λαδόκολλα, ώστε να διασφαλίσουμε πως δεν θα φύγει η υγρασία του φαγητού, αν η γάστρα μας δεν κλείνει πολύ καλά.
Ψήνουμε στον φούρνο για 3-3,5 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Αφαιρούμε τη γάστρα από το φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί το κρέας για περίπου 15 λεπτά.
Καλή σας απόλαυση!