ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Όχι στη κατασκευή αιολικών πάρκων στη Δίρφυ
Ο βουλευτής Ευβοίας και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Μίλτος Χατζηγιαννάκης προέβη σε σχόλιο, στη διαβούλευση του ΥΠΕΝ για την κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων συνολικά αιολικών πάρκων στο Όρος Δίρφυς, τονίζοντας:
" Όχι στην κατασκευή ΑΠΕ στη Δίρφυ, να προστατέψουμε ό,τι απέμεινε από το φυσικό περιβάλλον της Εύβοιας. Η αξιοποίηση των ΑΠΕ και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας οφείλει να γίνεται στη βάση ορισμένων βασικών προϋποθέσεων:
Όχι άναρχα, αλλά με κεντρικό χωροταξικό σχεδιασμό, που στην περίπτωση αυτή αλλά και γενικά στη χώρα μας ακόμα αναμένεται.
Χωρίς να καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψη την φέρουσα ικανότητα της περιοχής και την κοινωνική ανταπόδοση.
Στην περίπτωση του προτεινόμενου έργου, το σύνολο σχεδόν της εγκατάστασης χωροθετείται στο Όρος Δίρφυς, το τελευταίο ανέγγιχτο βουνό της Εύβοιας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, απολύτου προστασίας της φύσης, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, που φιλοξενεί το μοναδικό δάσος με έλατα σε ολόκληρο το Αιγαίο, αρχαίες καστανιές και χιλιόχρονα πλατάνια, ενώ εγγύς υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερα σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα.
Ειδικά μετά τις καταστροφικές περσινές φωτιές που κατέστρεψαν όλη τη Βόρεια Εύβοια, είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να προστατέψουμε το εναπομείναν φυσικό περιβάλλον του νησιού.
Παράλληλα, εφόσον κατασκευαστούν όσα αιολικά πάρκα έχουν αδειοδοτηθεί στον νομό, η φέρουσα ικανότητα της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας θα ξεπεραστεί κατά πολύ και δεν είναι δυνατόν το νησί αυτό να αποτελέσει την “μπαταρία” ολόκληρης της χώρας."


















