ΑΥΛΙΔΑ: Δεν είναι θυσία, είναι ...αμαρτία να μην την επισκεφθείς!
Αν η Χαλκίδα είναι κοντά για τους Αθηναίους, τότε η Αυλίδα είναι ...ακόμη πιο κοντά, καθώς δεν χρειάζεται να περάσεις την υψηλή γέφυρα για να φτάσεις (αρκεί να στρίψεις στον περιφερειακό Χαλκίδας-Σχηματαρίου ακολουθώντας τη σχετική οδοσήμανση).
Εκεί, θα συναντήσεις το χωριό και την Παραλία Αυλίδας, με την τελευταία να παρουσιάζει και το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον λόγω της οργανωμένης πλαζ, όπου μπορείς να απολαύσεις ήσυχα το μπανάκι σας (όλες οι αξιόλογες παραλίες του δήμου είναι εδώ).
Από εκεί και πέρα, υπάρχει ο παραλιακός πεζόδρομος με τα μαγαζιά και την άπλετη θέα στο νότιο Ευβοϊκό. Εκεί θα ηρεμήσεις και θα καταλάβεις απόλυτα γιατί η Αυλίδα αποτελεί έναν προορισμό, που δεν μπορείς να αγνοήσεις.
Είναι ένας τόπος που διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην αρχαιότητα. Μας έχει μείνει γνωστός μέχρι σήμερα, γιατί εκεί συγκεντρώθηκαν τα καράβια των Αχαιών για να φύγουν για την Τροία και φυσικά εκεί έγινε η θυσία της Ιφιγένειας, ώστε να εξευμενιστεί η θεά Αρτεμις .
Ερείπια του ναού της Αυλιδείας Αρτέμιδας σώζονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αυλίδα και ξενάγηση γίνεται μόνο κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (δες εδώ περαιτέρω πληροφορίες και άλλα αξιοθέατα του Δήμου Χαλκιδέων).
Ανεξάρτητα από αυτό, πρέπει οπωσδήποτε να πας στο προσβάσιμο θεατράκι της Αυλιδείας Αρτέμιδας, που έχει διαμορφώσει το Θέατρο Χαλκίδας. Κάθε Ιούλιο γίνεται εκεί το Biomechanical Festival με πολλές εκδηλώσεις, αλλά όλα τα λεφτά είναι το σημείο.
Το γραφικό λιμανάκι, οι (ανενεργές πια) εγκαταστάσεις του Τσιμεντάδικου Χαλκίδας και στο βάθος η Υψηλή Γέφυρα συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο, που θα σου μείνει αξέχαστο. Να πας από το σούρουπο και μετά.
Τώρα, όσον αφορά στο πού θα πας για φαγητό και για γλυκάκι, σού έχουμε δυο ωραίες προτάσεις!
"Χορταίνει" εδώ και πολύ καιρό την Αυλίδα και τα περίχωρα το ψητοπωλείο η "Νοστιμιά" στην παραλία. Ακόμη και από την Αθήνα έρχονται φανατικοί για να απολαύσουν τα καλούδια της.
Εκτός από τα καλοψημένα καλαμάκια, τις πίτες και τα λουκάνικα, μας άρεσε το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι.
Και μη νομίζεις ότι το μενού τελείωσε εδώ, αφού υπάρχει και δεύτερος κατάλογος με θαλασσινά: Καλαμάρια, γαρίδα πανέ, μυδοπίλαφο, γαριδομακαρονάδα "σπαρταράνε". Πιάσε.. χρωματιστό τραπεζάκι με θέα και απόλαυσε!
Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος, γιατί το γλυκάκι έρχεται μετά το φαγητό! Γι' αυτό μη φύγεις από το Βαθύ αν δεν κάνει μία στάση στο ζαχαροπλαστείο Κωνσταντίνου και Ελένης που έχει τρελάνει κόσμο με τις γεύσεις του.
Στις βιτρίνς του θα βρεις αμέτρητα είδη γλυκών, σιροπιαστά και πολλές γεύσεις παγωτού. Μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις το προφιτερόλ του, για το οποίο φημίζεται. Το ζαχαροπλαστείο έχει βάλει τον πήχη της ποιότητας στο υψηλότερο σημείο και πρέπει να το διαπιστώσεις από κοντά! Να, δες εδώ που ακριβώς είναι.