Ετοιμο να καταρρεύσει το ΚΕΠ του Βούρκου

8 Ιουλίου 2022, 16:35
A+ A-
Η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του Δήμου Χαλκιδέων έκανε αυστηρή προειδοποίηση.

* Aναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ευβοϊκή Γνώμη» (1-7-22)

 

Την άμεση απομάκρυνση των εργαζομένων από το κτήριο του ΚΕΠ στο Βούρκο και τη διακοπή λειτουργίας του ζητά με έγγραφό της από τη δήμαρχο  Έλενα Βάκα η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Χαλκιδέων. 


 

Η επιτροπή απαρτίζεται από μηχανικούς και πραγματοποίησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΚΕΠ. Διαπίστωσε ότι το κτήριο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και συγκεκριμένα:


•  Έχει οξυδωθεί ο οπλισμός στο τοιχείο που κρατάει την ξύλινη σκεπή και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. 
• Εντοπίστηκαν προβλήματα στατικότητας στο κτήριο.
•  Όλα τα ξύλινα μέρη παρουσιάζουν φθορές. 
•  Υπάρχει έντονη υγρασία και εισροή νερού από την οροφή στο χώρο της κουζίνας.
•  Δεν λειτουργεί το WC για ΑμεΑ.
• Δεν γίνεται σωστός καθαρισμός του χώρου. 

 

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας του κτηρίου, αφού
το τριμμένο τσιμέντο αποκαλύπτει τα σκουριασμένα σίδερα 
στις κολόνες του κτηρίου.


Μετά την επίσκεψη στο κτήριο, η επιτροπή έστειλε έγγραφο στη δήμαρχο Έλενα Βάκα ζητώντας τη διακοπή λειτουργίας του κτηρίου και τη μετακίνηση των εργαζομένων σε άλλο χώρο. Στο έγγραφο γίνεται λόγος για μεγάλη επικινδυνότητα σε περίπτωση σεισμού, αφού το κτίσμα δεν έχει συντηρηθεί από το 2003. Γι’ αυτό και ζητείται άμεση εκπόνηση μελέτης, ώστε να διαπιστωθεί η στατική του επάρκεια. 


Το έγγραφο της επιτροπής στάλθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου και μέχρι στιγμής η δήμαρχος δεν έχει απαντήσει. Προφορικά λέει στους συνδικαλιστές ότι αναζητά άλλο χώρο για να στεγαστεί το ΚΕΠ, αλλά ούτε χώρος έχει βρεθεί ακόμη ούτε φαίνεται να αναζητείται με σπουδή από το δήμο. 


«Το κτήριο του Βούρκου πρέπει να κλείσει τώρα. Η δήμαρχος είπε ότι θα φροντίσει για τη μεταστέγαση του ΚΕΠ, χωρίς, όμως, να έχει βρει εναλλακτική λύση. Η μεταφορά είναι επείγουσα, γιατί κινδυνεύουν οι συνάδελφοι που εργάζονται εκεί και οι πολίτες. Αν δεν έχουμε λύση σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα ζητήσουμε παρέμβαση της δικαιοσύνης» είπε στη «Γνώμη» ο Στάθης Παπαργυρίου, πρόεδρος του σωματείου. 

 

Κοτέτσι το ιατρείο

Εκτός από το ΚΕΠ στο Βούρκο, η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας επισκέφθηκε την ίδια μέρα και το ιατρείο που βρίσκεται στο εργοτάξιο του Δήμου Χαλκιδέων. Οι συνθήκες που αντίκρισαν τα μέλη της επιτροπής παραπέμπτουν σε τριτοκοσμικές χώρες.


Σύμφωνα με το έγγραφο που στάλθηκε στη δήμαρχο, η σκεπή του ιατρείου είναι από αμίαντο και δεν έχει βαφτεί ποτέ εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα ίνες αμιάντου να αιωρούνται στο χώρο όπου βρίσκονται ο γιατρός και οι ασθενείς. 


Διαπιστώθηκε ακόμη ότι δεν υπάρχει παροχή νερού ούτε τηλεφωνική γραμμή, ενώ την ώρα που λειτουργεί το ιατρείο παρκάρουν απ’ έξω βρόμικα απορριμματοφόρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία, καυσαέρια και χιλιάδες μύγες. 


Κατεστραμμένη είναι και η ηλεκτρολογική εγκατάσταση, η οποία θεωρείται επικίνδυνη, ενώ ο εξοπλισμός του ιατρείου (καρέκλες-τραπέζια κλπ.) είναι παλιά και σπασμένα. Η επιτροπή ζητά την άμεση αποκατάσταση του ιατρείου, κάτι που αιτείται και ο γιατρός εργασίας. 

Επιστροφή