Οι εργασίες για το φυσικό αέριο έχουν διαλύσει τους δρόμους της Χαλκίδας- Ταλαιπωρούνται και σπάνε τα οχήματά τους οι οδηγοί (φωτό)
Επιστολή στον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) έστειλε, την Παρασκευή 20 Μαΐου, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, την οποία κοινοποίησε στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, για τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι εργασίες εγκατάστασης φυσικού αερίου στην πόλη της Χαλκίδας (αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα διαβάστε στη Γνώμη που κυκλοφορεί).
Όπως τονίζει η Δήμαρχος, από τα τέλη Φεβρουαρίου, που ξεκίνησαν οι εργασίες, παρά τις διαρκείς και καθημερινές μας οχλήσεις στους επιβλέποντες, η εικόνα του έργου στην πόλη της Χαλκίδας είναι απαράδεκτη.
Έχουν ξεκινήσει εργασίες σε ένα μεγάλο κομμάτι στις περιοχές Συκιές, Παπαθανασίου και Φυλακές, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Επίσης έχουν ξεκινήσει εργασίες στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, μετά από υπόδειξη του Δήμου Χαλκιδέων, καθώς στην περιοχή πρόκειται να προβεί σε έργο αντικατάστασης των κυβόλιθων των οδών.
Στην επιστολή τονίζεται- μεταξύ άλλων- ότι:
"Σχετικά με την πρώτη περιοχή, οι μεγάλες τρύπες-τάφροι που έχουν διανοιχτεί δεν έχουν μέχρι σήμερα κλείσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι το έργο ξεκίνησε πριν από 3 μήνες από την οδό Νηλέως, έξω από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας και στο σημείο αυτό, που καθημερινά διέρχονται δεκάδες παιδιά, η τάφρος είναι ακόμα ανοιχτή.
Στις περισσότερες τάφρους δεν υπάρχει φωτεινή σήμανση τη νύχτα και ο κίνδυνος για πιθανά ατυχήματα είναι πολύ μεγάλος. Η δε περίφραξή τους με πλαστικό πλέγμα, δεν προσφέρει ασφάλεια."
Η επιστολή συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι οι αποκαταστάσεις των τομών των δρόμων γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση ως προς τη ρίψη ασφαλτικού μείγματος και η προσωρινή επικάλυψη τους με άμμο και χαλίκι δεν προσφέρει επίσης καμία ασφάλεια σε οχήματα και πεζούς.
Όχι μόνο τα υλικά φεύγουν με την πρώτη βροχόπτωση, αλλά τα χαλίκια διασκορπίζονται και ο κίνδυνος για ατυχήματα, ιδιαίτερα σε οδηγούς δικύκλων είναι επίσης πολύ μεγάλος.
Σχετικά με τη δεύτερη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, στις αρχικές συνεννοήσεις υπήρχε διαβεβαίωση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί την εβδομάδα μετά το Πάσχα, δηλαδή έως το τέλος Απριλίου.
Παρά όμως τον προγραμματισμό αυτό και ένα μήνα μετά, η περιοχή της Αγίας Βαρβάρας είναι ακόμα «ανοιχτή» και κλειστή για τα οχήματα. Η μόνη λογική καθυστέρηση είναι για την οδό Πλατανιώτη, όπου βρέθηκαν αρχαιολογικά στοιχεία.
Η Δήμαρχος τονίζει ότι:
"Η ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του κεντρικού αυτού σημείου της πόλης, από τις οχλήσεις, τη σκόνη και κυρίως από την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην ευρύτερη περιοχή, είναι ανυπόφορη. Επιπλέον στο συγκεκριμένο σημείο καθυστερεί το έργο που είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε για την αντικατάσταση των κυβολίθων.
Να σημειώσουμε επίσης ότι κλείνουν δρόμοι ως προς την κυκλοφορία των οχημάτων, χωρίς καμία ενημέρωση των πολιτών, οι οποίοι κινούνται στο κέντρο της πόλης και ξαφνικά βρίσκονται σε δρόμους αδιέξοδους.
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι από εχθές (19-5-2022) επί της οδού Αγγελή Γοβιού, η οποία είναι κεντρική αρτηρία της Χαλκίδας, βρίσκονται υλικά (3Α) σε λοφίσκους και δίπλα σε αυτούς ένα μηχάνημα Bobcat, χωρίς να έχει γίνει καμία εργασία εκεί και χωρίς να υπάρχει κανείς να ενημερώνει τους διερχόμενους οδηγούς και πεζούς.»
Η επιστολή καταλήγει με το αίτημα να γίνουν άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των προβλημάτων, αλλιώς ο Δήμος θα κινηθεί με κάθε νόμιμο τρόπο.



















