Οδηγίες στους καταναλωτές για τις πασχαλινές αγορές
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας εξέδωσε δελτίο τύπου, με το οποίο εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές, προκειμένου να αγοράσουν ασφαλή, ποιοτικά προϊόντα, αλλά και να τους προφυλάξει από πρακτικές αισχροκέρδειας, παραπλάνησης και ακρίβειας.
Η Ένωση συνιστά στους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς, να αγοράζουν κυρίως τα ελληνικά και τα τοπικά προϊόντα και να προτιμούν τις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων.
Ειδικές οδηγίες δίνει η Ένωση για τα προϊόντα ευρεία κατανάλωσης αυτές τις μέρες, που είναι τα κρέατα, τα αυγά, τα γλυκά και τα παιχνίδια των παιδιών. Αναλυτικά αναφέρει για κάθε περίπτωση:
ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΩΝ
Στην αγορά των αμνοεριφίων ,θα πρέπει να προσέξουμε εάν είναι εγχώριας παραγωγής ή Χώρας Ε.Ε, θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας η οποία να έχει χρώμα «τυρκουάζ» (λαμπρό κυανό), το σχήμα της να είναι ωοειδές ή στρογγυλό. Να φέρουν τη σφραγίδα της κατηγορίας του σφάγιου (αμνός ή ερίφιον) καθώς και τη σφραγίδα προέλευσης, δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση «ΕΛΛΑΣ» σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου.
ΑΓΟΡΑ ΑΥΓΩΝ
Στα εμπορικά καταστήματα, τα αυγά υποχρεωτικά διατίθενται συσκευασμένα. Επί της συσκευασίας θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους τους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν στο κέλυφος, με καθαρά γράμματα, τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού και τα αρχικά της χώρας προέλευσης που για τη χώρα μας είναι το GR.
ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ-ΓΛΥΚΑ
Διακοσμητικά προϊόντα, τα οποία λόγω σχήματος, εμφάνισης, οσμής και μεγέθους μοιάζουν με τρόφιμο, είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για παιδιά. Εξαιτίας αυτού, συστήνεται στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις αγορές που πραγματοποιούν και να αποφεύγουν να αγοράζουν διακοσμητικά προϊόντα που μοιάζουν με τρόφιμα - γλυκά.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Όλα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το σήμα «CE», που αποτελεί δήλωση του κατασκευαστή ότι το παιχνίδι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Επίσης, πρέπει να φέρουν το όνομα ή και την εταιρική επωνυμία και το σήμα, καθώς και τη Δ/νση του κατασκευαστή ή εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα στην αγορά.Οι γονείς να φροντίζουν να μην παρασύρονται από τις διαφημίσεις, αλλά να επιλέγετε παιχνίδια που προάγουν την ευρηματικότητα και την πρωτοβουλία του παιδιού.