Παραδοσιακή μακεδονική πίτα
18 Φεβρουαρίου 2022, 06:00
Για τη ζύμη
- 1 κιλο αλευρι για ολες της χρήσης
- 1 κουταλια.σουπας..ξυδι
- 1 κουταλια σουπας αλατι
- 1 φλιτζανι τσαγιου ελαιόλαδο.
- 1 μεγαλο φλιτζάνι 250 ml νερο χλιαρό
Βαζουμε το αλεύρι κοσκινισμενο σε μια λεκανη προσθετουμε το αλατι...κανουμε μια τρυπα στην μεση και ρίχνουμε το λαδι και το ξυδι ανακατευουμε ολο το αλευρι μεχρι να γινουν μικροι σβώλοι σαν τραχανας.
Κατοπην ριχνουμε λιγο λιγο το χλιαρό νερο...και ζημωνουμε καλα μεχρι να εχουμε μια ελαστικη ζύμη. ....κατόπιν το χωρίζουμε σε 6 μπαλες της λαδωνουνουμε λιγο και της σκεπαζουμε να ξεκουραστη η ζυμη...1 ωρα περιπου.
Για τη γεμιση
Υλικα:
- 1 κιλο σπανάκι καθαρισμενο και κομμένο.
- 1 ματσακι άνηθο.
- 1 κρεμυδι μικρο ψιλοκομενο αλατι
- 1 κουταλια σουπας ριγανι
- 1 κουταλια σουπας πιπερι
- 1 κουταλια γλυκου κύμινο και
- 1/2 κιλου φετα
- Ελαιόλαδο 3 κουταλιες σουπας για το σοταρισμα
Τι κάνουμε
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι. ..αφού πάρει λίγο χρμώμα το σπανάκι λίγο-λίγο και το σοτάρουμε. Μετά ρίχνουμε το άνηθο περίπου ένα φλιτζάνι μικρό ψιλοκομμένο και ρίχνουμε από πάνω τα μπαχαρικά αλάτι - πιπέρι - κίμινο. Για το άνοιγμα του φύλλου ένα μπολ καλαμποκάλευρο ή νισεστέ. Λάδι για το ταψί και τα φύλλα, 1 κρόκο αυγού για το τελευταίο φύλλο.
Ανοιγμα φύλλου
Ρίχνουμε στο τραπέζι καλαμποκάλευρο και βάζουμε το πρώτο μπαλάκι ζύμης. Το ανοίγουμε πρώτα λίγο στο χέρι ...ανοίγουμε με τον πλάστη ρίχνοντας λίγο - λίγο αλεύρι και τοποθετούμε το φύλλο σε λαδωμένο ταψί και το λαδώνουμε. Ετσι βάζουμε 3 φύλλα ρίχνουμε τη γέμιση με το χόρτο και την φέτα σε μικρά κομμάτια σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα και την κλείνουμε στις άκρες διπλόνοντας τα φύλλα που προεξέχουν.
Λαδώνουμε ελάχιστα την αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού, την τρυπάμε σε 5-6 σημεία με ένα μαχαίρι και την ψήνουμε σε προθερμασνένο φούρνο πάνω-κάτω στους 200 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά.