ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Σκέψεις για κουπόνι έως 100 ευρώ για αγορά τροφίμων

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Σκέψεις για κουπόνι έως 100 ευρώ για αγορά τροφίμων
15 Φεβρουαρίου 2022, 14:35
A+ A-
Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Το κύμα ακρίβειας έχει «πνίξει» τα νοικοκυριά, γεγονός που προβληματίζει έντονα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως διατείνονται στελέχη της κυβέρνησης, θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης προς τις ευάλωτες οικογένειες και μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι να δοθεί κουπόνι αγοράς τροφίμων έως 100 ευρώ.

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Η φόρμουλα δεν έχει ακόμη κλειδώσει και δεν είναι καθαρό αν η ενίσχυση θα είναι άπαξ ή θα χρειαστεί να επαναληφθεί – π.χ. μήνα, μήνα – για μια περίοδο κατά την οποία θα διαρκεί η κορύφωση της κρίσης πληθωρισμού.

Το πιθανότερο πάντως είναι να υπάρξει μια εφάπαξ ενίσχυση one off, η οποία θα έρθει να καλύψει μέρος του κόστους που κλήθηκαν και θα έχουν κληθεί μέχρι τότε να διαχειριστούν τα νοικοκυριά σε περιβάλλον ακρίβειας. Η εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση θα δοθεί - εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο - σε κάθε περίπτωση με κριτήρια εισοδηματικά και περιουσιακά και θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού. Αναλυτές εκτιμούν πως η καταλληλότερη περίοδος εκδήλωσης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι πιθανότατα αυτή του Πάσχα.   

Στο μικροσκόπιο φαίνεται πως βρίσκεται το μοντέλο που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, όταν δόθηκε έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» σε περισσότερους από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, και διπλό επίδομα στους διακούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Όλα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από το «μέτρημα» των αντοχών του προϋπολογισμού του 2022, στο πλαίσιο του οποίου η χώρα πρέπει να υλοποιήσει μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή και να κερδίσει παράλληλα το εισιτήριο για την είσοδο στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.  

Επιστροφή