ΧΑΛΚΙΔΑ: Δράσεις για την παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ» (10-12-2021)
Με πολλές δράσεις -κυρίως σε σχολεία της Χαλκίδας- τιμήθηκε στη Χαλκίδα η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, που γιορτάζεται στις 5 Δεκεμβρίου. Μαθητές, καθηγητές και απλοί πολίτες πήραν μέρος στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Υγείας και Εθελοντισμού του Δήμου Χαλκιδέων στέλνοντας το δικό τους μήνυμα.
Όλοι οι συμμετέχοντες ίδρωσαν κυριολεκτικά φυτεύοντας δέντρα, καθαρίζοντας παραλίες, ομορφαίνοντας δημόσιους χώρους, αλλά και μαθαίνοντας πρώτες βοήθειες σε σεμινάρια που έγιναν σε δρόμους και πλατείες. Παρά την κούραση, όλοι ήταν ικανοποιημένοι, γιατί πρόσφεραν ανιδιοτελώς στο κοινωνικό σύνολο.
Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν την Παρασκευή 3 και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. «Κάναμε μία προσπάθεια να “φυτέψουμε” τον εθελοντισμό στις καρδιές των μαθητών, αλλά και των πολιτών, και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό» είπε στη «Γνώμη» η αρμόδια Aντιδήμαρχος Σοφία Χονδρογιάννη.
Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης, μαθητές και εκπαιδευτικοί φύτεψαν 50 πανσέδες στην αυλή του σχολείου και τα παιδιά ανέλαβαν να τους φροντίζουν σε καθημερινή βάση.
Μαθητές του 20ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας προτίμησαν να βγουν πιο έξω. Ανέλαβαν τα παρτέρια περιμετρικά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στα οποία φύτεψαν λουλούδια. Ενθουσιασμένα, μάλιστα, δήλωσαν ότι θα τα “υιοθετήσουν” ώστε να τυγχάνουν συνεχούς φροντίδας.
Πολλή δουλειά έγινε στο 24ο Δημοτικό Χαλκίδας στους Αγίους Αναργύρους. Με πρωτεργάτες τον διευθυντή Άρη Αυξωνίδη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, δάσκαλο Χρήστο Μπλέτσα, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς καθάρισαν το γήπεδο μπάσκετ κοντά στο σχολείο, ενώ ζωγράφισαν διάφορα παιχνίδια στο έδαφος του προαυλίου.

Η Σοφία Χονδρογιάννη με “πολύχρωμη” εμφάνιση μαζί με τις δασκάλες του 24ου δημοτικού Ευαγγελία Πριμηκύριου, Έλενα Καμαριώτη (κέντρο) και γονείς μαθητών.

Η εκπαιδευτικός Σβετλάνα Γκλάντκα και η μητέρα Φωτεινή Μητσογιάννη στην αυλή του 24ου δημοτικού, όπου πήραν μέρος στη ζωγραφική παιχνιδιών στο έδαφος.
Μετέτρεψαν επίσης, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων σε γλάστρες και φύτεψαν λουλούδια φτιάχνοντας μια εξαιρετικά όμορφη γωνιά στην αυλή του σχολείου τους. Με κηπουρική ασχολήθηκαν και τα παιδιά του 2ου Δημοτικού Χαλκίδας, τα οποία φύτεψαν μια λεμονιά και μια μανταρινιά στην αυλή τους.
Πολλές δράσεις έγιναν και στο 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας με πρωτεργάτρια την καθηγήτρια Ελένη Κρητικού, που είναι και μέλος της ομάδας εθελοντών του δήμου. Πραγματοποιήθηκε ομιλία για τον εθελοντισμό από την Σοφία Χονδρογιάννη, ενώ έγινε και σεμινάριο πρώτων βοηθειών.

Μαθητές του 3ου Γυμνασίου μοίρασαν κάρτες με αισιόδοξα μηνύματα. Στο κέντρο η φιλόλογος Ελένη Κρητικού, που ήταν η “ψυχή” της προσπάθειας και δίπλα της ο εθελοντής Γιώργος Ματσούκας.
Τα παιδιά έφτιαξαν κάρτες με αισιόδοξα μηνύματα, τις οποίες μοίρασαν σε περαστικούς στο κέντρο της Χαλκίδας ανεβάζοντάς τους τη διάθεση με το χαμόγελο και την αισιοδοξία που απέπνεαν.
Στο Γυμνάσιο Κανήθου πραγματοποιήθηκε ομιλία για τον εθελοντισμό και σεμινάριο πρώτων βοηθειών, ενώ το Λύκειο Κανήθου βγήκε στους δρόμους να συνδράμει τις προσπάθειες καθαρισμού της ομάδας «Save your hood».

Οι μαθητές του Λυκείου Κανήθου βγήκαν στο δρόμο και καθάρισαν τη γειτονιά τους.
Την παραλία Ροδιές στην Κάνηθο καθάρισαν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Έκφραση» και τέλος η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης με τον εκπαιδευτή Σταύρο Τζιγιάννη έκανε εκπαίδευση πρώτων βοηθειών στην οδό Αβάντων και την πλατεία Δροσιάς, την οποία παρακολούθησαν πολλοί μαθητές.

Πολλά νέα παιδιά παρακολούθησαν το σεμινάριο πρώτων βοηθειών, που έγινε στην πλατεία της Δροσιάς.



















