ΕΥΒΟΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: Τους "πίνει" το αίμα ο ΕΟΠΥΥ !

ΕΥΒΟΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: Τους πίνει το αίμα ο ΕΟΠΥΥ !
20 Νοεμβρίου 2021, 14:15
A+ A-
Διαβάστε τι δήλωσαν στη Γνώμη.

 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα  «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ» (12-11-2021)

 

Κοινωνική πολιτική στις πλάτες των γιατρών και επαγγελματιών υγείας κάνει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Τους σέρνει σε ασύμφορες συμβάσεις για να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους και τους ...πίνει το αίμα με το καλαμάκι!

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η διπλή περικοπή στα έσοδα των επαγγελματιών από τις συνταγογραφημένες εξετάσεις που έχουν εκτελέσει. Πρόκειται για τα γνωστά μνημονιακά μέτρα «Clawback» και «Rebate» που επιβλήθηκαν από την Τρόικα, αλλά συνεχίζουν να εφαρμόζονται.

Τα μέτρα αφορούν τους γιατρούς, τους ακτινολόγους, τους φυσικοθεραπευτές, τους λογοθεραπευτές και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων με ορθοπεδικά είδη. Σε κάθε εξέταση που εκτελούν, εισπράττουν το 15% από τους ασφαλισμένους και το υπόλοιπο ποσό αναλαμβάνει να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ κάθε τρίμηνο ή τετράμηνο.

Μέσω του «rebate», όμως, σε κάθε πληρωμή ο ΕΟΠΥΥ απαιτεί έκπτωση που ξεπερνά ακόμη και το 20%, ανάλογα με τον τζίρο των επαγγελματιών. Το βαρβάτο χαράτσι έρχεται με το «clawback», καθώς οι συμβαλλόμενοι αναγκάζονται στο τέλος κάθε χρόνου να επιστρέφουν μέχρι και πάνω από το 50% των εισπραχθέντων!

Αυτό συμβαίνει, γιατί το κόστος των εξετάσεων υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και ο οργανισμός “κουρεύει” τις αμοιβές μέχρι του ποσού που μπορεί να πληρώσει. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να προεισπράττει το 70% του «clawback»!

Μετά απ’ όλα αυτά, οι εργαστηριακοί γιατροί και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων με ιατρικά είδη επαναστάτησαν. Αντέδρασαν έντονα και ανάγκασαν τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να ανακοινώσει την άρση της προείσπραξης του «clawback» και την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τους επαγγελματίες.

Ακόμη κι έτσι, όμως, η κατάσταση είναι ασφυκτική για γιατρούς και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι παραμένουν σε απόγνωση. Η «Γνώμη» μίλησε μαζί τους και μας εξέφρασαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Πάμε να διαβάσουμε τι μας είπαν...

 

Ζαχαρίας Πάλλης (ιδιοκτήτης καταστήματος ορθοπεδικών ειδών)

Μας έπνιξαν στις δόσεις

«Ο ΕΟΠΥΥ μάς εξοντώνει, γιατί είμαστε μικρή μειοψηφία σε σχέση με το μεγάλο όγκο των ασφαλισμένων. Έτσι, εξυπηρετεί τους πολλούς πάνω στις πλάτες των λίγων για να έχει το ελάχιστο δυνατό πολιτικό κόστος.
»Ο κλειστός προϋπολογισμός του Οργανισμού για τα αναπνευστικά είδη ξεπεράστηκε κατά 50% τα χρόνια του κορωνοϊού και καλούμαστε εμείς να πληρώσουμε τα ...σπασμένα.
»Η μόνη διευκόλυνση που υποτίθεται ότι μας κάνει είναι να μας παρακρατεί σε 120 δόσεις τα λεφτά του “clawback”. Μας “πνίγει” με δόσεις, αλλά σε λίγο δεν θα έχουμε να εισπράξουμε τίποτα από τον ΕΟΠΥΥ!».

 

Μαρίνα Ραζή (ιδιοκτήτρια καταστήματος ορθοπεδικών ειδών)

Δεν βγαίνει το μεροκάματο

«Μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο. Ειδικά το μέτρο της προείσπραξης του “clawback” είναι εξοντωτικό και θα αφανίσει όλους τους επαγγελματίες. Ελπίζω ο υπουργός Θάνος Πλεύρης να το πάρει άμεσα πίσω.
»Με τη διπλή περικοπή έχουν κατακρεουργηθεί τα έσοδά μας από την ενοικίαση των συσκευών οξυγόνου και δεν μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις σε νέα μηχανήματα. Ούτε το μεροκάματο δεν βγαίνει πια.
»Διαφορετικό είναι το πρόβλημα με τα ορθοπεδικά είδη, για τα οποία ο ΕΟΠΥΥ εισπράττει το “clawback” από τις εταιρείες εισαγωγής. Οι εισαγωγείς αντέδρασαν με το δίκιο τους, αλλά θύματα πέσαμε κι εμείς.
»Για ένα μεγάλο διάστημα μπλόκαραν κάποιους κωδικούς προϊόντων για τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα πουλήσουμε με συνταγή και να μένουν στα ράφια μας».

 

Αργύρης Γεωργούλης (μικροβιολόγος)

Πληρώνουμε για τους ασθενείς

«Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ειδικότητες των γιατρών, εμείς οι μικροβιολόγοι έχουμε τεράστια έξοδα σε αναλώσιμα. Πρέπει να αγοράσουμε αντιδραστήρια και να κάνουμε εξετάσεις.
»Έτσι, πληρώνουμε από την τσέπη μας τις εξετάσεις των ασφαλισμένων αντί να πληρωνόμαστε για τη δουλειά μας. Οι περικοπές φτάνουν στο 70% και φαίνεται πως η κυβέρνηση θέλει να μείνουν στο παιχνίδι μόνο οι μεγάλες εταιρείες.
»Το άλλο παράδοξο με τους μικροβιολόγους είναι ότι δεν συνταγογραφούμε, αλλά μας τιμωρεί με το “clawback” για υπέρβαση του ορίου συνταγογράφησης. Ας βάλει ένα πλαφόν να ξέρουμε πόσους ασθενείς θα εξετάζουμε.
»Προσωπικά, ξεκίνησα πέρυσι το ιατρείο μου και την πρώτη χρονιά παρουσίασα ζημιά 25.000 ευρώ, παρότι είχα αρκετή δουλειά. Δουλεύω 16 ώρες τη μέρα, αλλά όσο περισσότερο ανεβάζω τον τζίρο μου, τόσο μεγαλύτερη αφαίμαξη μου κάνει ο ΕΟΠΥΥ. Δεν υπάρχει ίχνος δικαιοσύνης σε αυτό που συμβαίνει».

 

Παντελής Κωνσταντινίδης (ακτινολόγος)

Τέρμα στα μέτρα των μνημονίων

«Το “clawback” και το “rebate” εφαρμόστηκαν τη μνημονιακή περίοδο. Βάλαμε πλάτη τα πρώτα χρόνια για να μην καταρρεύσουν τα ταμεία, αλλά τώρα το κράτος οφείλει να αποσύρει τα εξοντωτικά αυτά μέτρα.
»Τα ακτινολογικά κέντρα έχουμε υψηλά λειτουργικά έξοδα. Για ένα μηχάνημα μπορεί να ξοδέψουμε ακόμη και 70.000 ευρώ το χρόνο για συντήρηση, ενώ καταναλώνουμε πολύ ρεύμα.
Παρόλ’ αυτά, ο ΕΟΠΥΥ μάς παίρνει περίπου το 80% του τζίρου μας. Με τις συνθήκες αυτές είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα αντέξει ούτε η πιο υγιής επιχείρηση».

 

Αργύρης Ζουρμπάκης (φυσικοθεραπευτής)

Υποτυπώδεις εξετάσεις για τους ασφαλισμένους

«Τα λεφτά που δίνει ο ΕΟΠΥΥ είναι για υποτυπώδεις εξετάσεις των ασφαλισμένων. Αν οι ασθενείς δεν πληρώσουν από την τσέπη τους, δεν πρόκειται να κάνουν σωστή θεραπεία για να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους.
»Συγκεκριμένα, τα 13,5 ευρώ που πληρώνει δήθεν ο ΕΟΠΥΥ ανά φυσικοθεραπεία γίνονται 5 με τη διπλή περικοπή! Τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν ούτε για τα χαρτιά που στρώνουμε στα ιατρικά κρεβάτια.
»Το κράτος έχει μπει συνέταιρος μόνο στα κέρδη των επιχειρήσεών μας και αδιαφορεί για τα έξοδα που τρέχουν και τις άλλες ανάγκες μας. Έχουμε βαρεθεί να εξηγούμε στους ασφαλισμένους ότι παίρνουμε ψίχουλα από τον ΕΟΠΥΥ».

 

Επιστροφή