ΚΑΛΕΝΤΖΙ ΚΎΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΊΟΥ: Γεμίζουν με κλουβιά την παραλία Πούντας

14 Σεπτεμβρίου 2021, 08:55
A+ A-
Αναβρασμός για τη μετεγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας

 

 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα  «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ» (3-9-2021)

 

Τσουνάμι αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δρομολογημένη μετεγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας από το Φιδονήσι στη θέση «Μπογαζάκι» του παραθαλάσσιου οικισμού «Πούντα» Καλεντζίου.

Η επίμαχη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας ανήκει στην εταιρεία Avramar, η οποία προέκυψε μετά από την ένωση του ομίλου «Ανδρομέδα» με τις εταιρείες Νηρέας, Σελόντα και Περσεύς.

Η Avramar έχει ήδη δύο ιχθυοκαλλιέργειες στο Μυλάκι, μετά τις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ. Λίγο πιο πέρα επιθυμεί να μεταφέρει και τη μονάδα που διατηρεί στο Φιδονήσι και είναι προσβάσιμη αποκλειστικά από τη θάλασσα.

Απευθύνθηκε στην Υπερπεριφέρεια και εξασφάλισε προέγκριση για τη μίσθωση είκοσι στρεμμάτων θαλάσσιας έκτασης στη θέση «Μπογαζάκι». Η σύμβαση θα υπογραφεί μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο Θανάσης Παπουτσής καταγγέλλει ότι η μετεγκατάσταση της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας θα καταστρέψει την παραλία της Πούντας που φαίνεται πίσω του.

Προσπάθεια να εμποδίσει τη μετεγκατάσταση κάνει ο εκπολιτιστικός σύλλογος «Πούντα Παναγιά». Ο πρόεδρος του συλλόγου Θανάσης Παπουτσής είπε στη «Γνώμη» για το θέμα:

«Η θέση “Μπογαζάκι” βρίσκεται σε απόσταση ενός μόλις χιλιομέτρου από τον οικισμό της Πούντας. Αν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση, η θάλασσα θα γεμίσει κλουβιά και η περιοχή θα υποβαθμιστεί.

»Μία από τις καλύτερες παραλίες του Ευβοϊκού θα εξαφανιστεί από το χάρτη, αφού ο πυθμένας θα γίνει χαβούζα από τα λύματα και τις τροφές των ψαριών των τριών ιχθυοκαλλιεργειών».

Στο πλευρό του συλλόγου στέκεται το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλεντζίου με ομόφωνη απόφαση κατά της μετεγκατάστασης της μονάδας. Ο δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς δεν έχει πάρει θέση, αλλά υποσχέθηκε να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

 

 

Επιστροφή