Κέικ με πετιμέζι

Κέικ με πετιμέζι
3 Σεπτεμβρίου 2021, 06:00
A+ A-
Το πολύτιμο σιρόπι της φύσης

Πετιμέζι: Παχύρρευστο σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας τον μούστο. Πλούσιο σε ενέργεια, σίδηρο και ασβέστιο. Δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές, ζάχαρη. Διατηρείται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου. Συγκεντρώνει τα περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού και χρησιμοποιείται ως «φάρμακο» για την αναιμία, τον πονόλεμο, την κατάθλιψη και •στην ζαχαροπλαστική ως γλυκαντική ουσία σε ροφήματα, γιαούρτι, μουστοκούλουρα και ιδιαίτερα σιρόπι σε σπιτικές τηγανίτες.

Μια συνταγή στην οποία βάζουμε το γλυκό αυτό θρεπτικό σιρόπι της φύσης είναι και η παρακάτω:

Υλικά

4 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
1 κούπα πετιμέζι
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα καλαμποκέλαιο
1/2 κούπα σταφίδες
2 κουταλάκια σόδα
1 φακελάκι baking powder
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
2 κουταλάκια κανέλα
2 σφηνάκια κονιάκ
Σουσάμι

Tι κάνουμε

Σε μπολ χτυπάμε καλά το πετιμέζι και το καλαμποκέλαιο. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το κονιάκ και ανακατεύουμε. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, πάνω από το μπολ γιατί θα αφρίσει. Ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το baking powder και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει παχύρρευστος χυλός. Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις.

Σε ταψάκι ρίχνουμε τη ζύμη μας και με βρεγμένο χέρι στρώνουμε την επιφάνειά του. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά

Επιστροφή