ΦΩΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Μαίνεται το μέτωπο στο Κανδήλι - Ακόμη μία εφιαλτική νύχτα

ΦΩΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Μαίνεται το μέτωπο στο Κανδήλι - Ακόμη μία εφιαλτική νύχτα
7 Αυγούστου 2021, 21:07
A+ A-
Τα εναέρια μέσα επιχείρησαν, αλλά δεν ήταν επαρκή και πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη.

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στην κεντρική Εύβοια, καθώς το πύρινο μέτωπο προέλασε για πέμπτη μέρα και έχει ήδη κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου

Η μάχη είναι άνιση, καθώς το μέτωπο εξαπλώθηκε απ' άκρη σ' άκρη του νομού και κινείται τόσο προς το βορά όσο και προς το νότο.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα: Το ένα από Καλύβια προς Δαφνούσα και το δεύτερο κινείται απειλητικά προς Καντήλι. Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης δήλωσε εξοργισμένος για ακόμη μία φορά ότι η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και πρέπει να είναι συνεχώς παρόντα τα εναέρια μέσα. 

"Πρέπει να δουν σοβαρά το μέτωπο, διαφορετικά θα καεί όλη η Εύβοια. Το πρωί θα φτάσει η φωτιά στα Πολιτικά, αν δεν ενεργοποιηθούν μεγάλες εναέριες δυνάμεις. Στο Σπαθάρι έσωσαν οι νέοι το χωριό, όπως και το ίδιο συνέβη σε άλλα χωριά. Το βράδυ του Σαββάτου ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες από τις επίγειες δυνάμεις, αλλά αυτό δεν επαρκεί.

Βασικός στόχος πια είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της πυρκαγιάς προς το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων.

Το μέτωπο που φοβίζει περισσότερο είναι αυτό που έχει δημιουργηθεί από το Σπαθάρι μέχρι κάτω από τη Λίμνη και ήδη έχει φτάσει στο Κανδήλιον Ορος. 

Εκεί επιχείρησε το πρωί το Beriev και υπήρξαν εναέριες δυνάμεις, οι οποίες δεν επαρκούσαν για να συγκρατήσουν τη φωτιά. Από Σπαθάρι έως Κανδήλι οι ρίψεις που έχουν γίνει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου ήταν λίγες και το μέτωπο παραμένει ενεργό.

Γι' αυτό το λόγο, ξημερώματα Σαββάτου ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός έκανε (για πρώτη φορά με τόση ένταση) δραματική έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων από αέρος και από εδάφους γράφοντας χαρακτηριστικά στα social media ότι αν δεν ελεγχθεί η φωτιά, μπορεί να φτάσει ΠΑΝΤΟΥ.

Αν η πυρκαγιά περάσει από το Καντήλι, θα συναντήσει νέο πευκοδάσος, δηλαδή πρόσφορο έδαφος για να επεκταθεί περαιτέρω προς το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων.

Ηδη στο Σπαθάρι οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με κατοίκους για να σώσουν ό,τι σώζεται, ενώ νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε στις Ροβιές το μεσημέρι του Σαββάτου και το απόγευμα η φωτιά επισκέφθηκε ξανά το Σπαθάρι και το Μετόχι.

Ενα ακόμη βράδυ όμως προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολο και πρέπει πάση θυσία η φωτιά να μη φτάσει στη Μεσσαπία και στα βόρια στην Ιστιαία...

Επιστροφή