Το γιορτινό τραπέζι της Παναγιάς

Το γιορτινό τραπέζι της Παναγιάς
12 Αυγούστου 2021, 06:00
A+ A-
Το «Πάσχα» του καλοκαιριού

Δεκαπενταύγουστος και στην Ελλάδα γιορτάζουμε την κοίμηση της Θεοτόκου. Οπως λέει και ο λαός μας η γιορτή αυτή είναι το «Πάσχα» του καλοκαιριού για εμάς τους Χριστιανούς. Τα περισσότερα σπίτια σίγουρα θα έχουν και κάποιον εορτάζοντα Παναγιώτη, Μάριο, Παναγιώτα, Μαρία, Δέσποινα. Εάν όχι, ε όλο και σε κάποιο σπίτι θα πάτε επίσκεψη για να ευχηθείτε.

Εχετε δεν έχετε το θέμα είναι ότι εκείνη την ημέρα επιβάλεται το τραπέζι να είναι γιορτινό με πολλά και νόστιμα εδέσματα. Πάρτε λοιπόν μια «γεύση» από τις παρακάτω συνταγές και σας ευχόμαστε να περάσετε καλά.

...Και μην ξεχνάτε λίγοι και καλοί γιατί ο κορωνοϊός καραδοκεί. Μέτρα, λοιπόν και προστασία γιατί η ζωή είναι μία...

 

Σαλάτα με πεπόνι, τραγανό προσούτο και γραβιέρα

Υλικά Συνταγής

  • 2 φλ. μικρά τρυφερά φύλλα σπανάκι
  • 1 πράσινη σαλάτα
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 4 λιαστές ντομάτες
  • 4 φέτες πεπόνι (κομμένο σε τρίγωνα)
  • 4 φέτες προσούτο Καρπενησίου
  • 1/2 φλ. φλούδες πικάντικη γραβιέρα
  • 1/2 φλ. φιλέ αμυγδάλου

Για τη σως

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μπαλσάμικο
  • 2 λιαστές ντομάτες
  • 1/2 κ.γλ. μέλι
  • 1 πρέζα αλάτι

Τι κάνουμε

Για τη σαλάτα με πεπόνι και προσούτο, αραδιάζουμε το προσούτο σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το ψήνουμε για 15΄ στους 200οC, να γίνει τραγανό. Το αφήνουμε να κρυώσει. Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά όλα τα λαχανικά. Τα στήνουμε σε ανοιχτή πιατέλα. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τις προσθέτουμε.

Στρώνουμε το πεπόνι γύρω γύρω. Ψιλοκόβουμε το τραγανό προσούτο πάνω από τη σαλάτα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τις φλούδες γραβιέρας. Τοποθετούμε τα υλικά για τη σως στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. (Θα γίνει σαν κρέμα). Περιχύνουμε τη σαλάτα.

 

Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα, ζαμπόν και τυριά

 

Υλικά Συνταγής

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο σπασμένες
  • 2 συσκευασίες αποφλοιωμένες ντομάτες
  • 10 φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις μελιτζάνες

  • 5 μεγάλες μελιτζάνες
  • αλεύρι για πανάρισμα
  • 4 αυγά
  • λάδι για τηγάνισμα
  • 3 μπάλες μοτσαρέλα
  • 150 γραμ. παρμεζάνα
  • 10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγα φύλλα βασιλικού

Tι κάνουμε


Για τη σάλτσα ντομάτας

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τις σπασμένες σκελίδες σκόρδο για 1-2′, προσθέτουμε τις ντομάτες, ζουλώντας τις με τα χέρια. Τρίβουμε πιπέρι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15′.
Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τον βασιλικό.

Για τις μελιτζάνες φούρνου

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. Χτυπάμε σε μπολ τα αβγά και τα αλατοπιπερώνουμε. Πανάρουμε τις μελιτζάνες στο αλεύρι, τινάζουμε και μια-μια τις βουτάμε στο αβγό, στραγγίζουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν για λίγα λεπτά.
Αφού τηγανίσουμε, τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίζουν καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας στο πυρέξ. Απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνες κοντά την μια στην άλλη, φροντίζοντας να καλυφθεί το ταψί. Απλώνουμε κομμάτια μοτσαρέλα, περιχύνουμε με λίγη σάλτσα και πασπαλίζουμε λίγη παρμεζάνα, απλώνουμε τις μισές φέτες ζαμπόν.

Επαναλαμβάνουμε στρώση από όλα τα υλικά τελειώνουμε με σάλτσα ντομάτας, κομμάτια μοτσαρέλα και τριμμένη παρμεζάνα. Τέλος, πασπαλίζουμε λίγα φύλλα βασιλικού. Ψήνουμε 25-30′. Αφήνουμε να σταθεί για 14′ κι έπειτα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Στιφάδο

(το φαγητό αυτό είναι έθιμο της Εύβοιας για την γιορτή της Παναγιάς. Στο Οξύλιθο ανήμερα της γιορτής  γίνεται η θεία λειτουργία και παράλληλα  στο προαύλιο του ναού τα καζάνια που είναι πάνω από 100 παίρνουν φωτιά -στην κυριολεξία-  για να ετοιμάσουν το στιφάδο και να το μοιράσουν στους πιστούς)

Yλικά συνταγής

Υλικά

  • 1.300γρ. περίπου μοσχαράκι ελιά ή χτένι, σε κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια σε φέτες
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια του στιφάδο (κοκκάρια)
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • μερικούς κόκκους πιπέρι ολόκληρους
  • λίγο τριμμένο γαρίφαλο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1½ φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί κόκκινο
  • 2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Τι κάνετε

Βράζετε το κρέας σε κατσαρόλα μαζί με άφθονο νερό που θα το σκεπάζει καλά, για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσει. Το ξαφρίζετε ενδιάμεσα και μετά το στραγγίζετε και κρατάτε το ζωμό του στην άκρη.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα κρεμμύδια: Βάζετε νερό να πάρει βράση και περιχύνετε με αυτό τα κοκκάρια. Τα αφήνετε για λίγο και μετά τα στραγγίζετε και τα καθαρίζετε με ευκολία και χωρίς δάκρυα. Τα αφήνετε να στραγγίσουν.

Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα στρογγυλά κρεμμυδάκια. Σοτάρετε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και σοτάρετε λίγο ακόμα. Προσθέτετε τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, πιπέρια, δάφνη) τα γυρίζετε λίγο μαζί με τα κρεμμύδια να μυρίσουν και ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρέας μαζί με το υπόλοιπο λάδι. Σοτάρετε για 3-4 λεπτά και σβήνετε το φαγητό με το ξίδι και το κρασί.

Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτετε τη ντομάτα, ανάλογο αλατοπίπερο και λίγο από το ζωμό του κρέατος. Βράζετε μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κρέας και να μείνει με μια ωραία πλούσια σάλτσα. Σερβίρετε το στιφάδο σε πιάτα ή σε πιατέλα σερβιρίσματος, συνοδεύοντας με πατάτες τηγανητές ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας. Συνδυάζεται τέλεια και με μια λευκή μακαρονάδα με σπαγγέτι Νο6.

 

Τούρτα κορμός σοκολάτας

Υλικά συνταγής

20 κομμάτια

  • 500 γρ μπισκότα digestive
  • 200 γρ καρύδια
  • 1 κουβερτούρα
  • 150 γρ βούτυρο
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 1 σφηνάκι λικέρ
  • 50 γρ κακάο
  • 1 βανίλια
  • Για την γκανάζ:
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ κουβερτούρα
  • 100 γρ καρύδια τριμμένα για διακόσμηση

Τι κάνουμε

Σε ένα μπολ θρυματιζουμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε μέσα τα καρύδια τριμμένα και ανακατεύουμε καλά. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα, τη κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια, το κακάο και τη βανίλια και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά.

Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια λεία κρεμα αλλά όχι να βράζει. Ρίχνουμε το τέλος και το λικέρ. Την κρέμα τη ρίχνουμε στα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά με ένα μαριζ να πάει παντού η κρέμα

Το μίγμα το ρίχνουμε σε ένα τσερκι 25 με 37 εκατοστά και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Ετοιμαζουμε τη γκαναζ. Ζεστενουμε τη κρεμα γάλακτος και ρίχνουμε μέσα τη κουβερτούρα που έχουμε ψιλοκομμένο να λιώσει καλά ανακατεύοντας συνεχώς

Ρίχνουμε τη γκαναζ πάνω από τη τούρτα. Το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει και μετά διακοσμούμε με τα καρύδια.

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες

Επιστροφή