Αύξηση πιστώσεων για το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζητάει ο Βουρδάνος
Την αύξηση πιστώσεων για το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ζητάει με επιστολή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Δημήτρης Βουρδάνος.
Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης, μεταξύ των άλλων, αναφέρει :
" Ο δάκος αποτελεί τον σοβαρότερο εχθρό της ελιάς και η σπουδαιότητα του προγράμματος της δακοκτονίας στην Περιφέρειά μας, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι προστατεύει πάνω από 13 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και το εισόδημα χιλιάδων παραγωγών, η δε σωστή εφαρμογή του με τον απαραίτητο αριθμό ψεκασμών, είναι υψίστης σημασίας για την τοπική οικονομία και την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων ελιάς.
Λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και των πέντε νομών της Στερεάς Ελάδας, το έργο της δακοκτονίας είναι ιδιαίτερα δύσκολο αφενός, διότι οι περιοχές ελαιοκαλλιέργειας είναι δυσπρόσιτες, με αυτό να συνεπάγεται αυξημένη δαπάνη του έργου αφετέρου δε, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της αυξημένης υγρασίας μέχρι και τον τελευταίο μήνα πριν τη συγκομιδή, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία «φωλιών» δάκου.
Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι οι ελαιοπαραγωγοί να υφίστανται μεγάλο πλήγμα με τη μείωση της παραγωγής λόγω της πτώσης του ελαιοκάρπου, αλλά και την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος ελιών και ελαιολάδου, σε συνδυασμό δε με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές, όπως παγετούς, έντονες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, αλλά και ακαρπίας, είναι λογικό να δημιουργείται έντονη καθημερινή αγανάκτηση και διαμαρτυρία από τους παραγωγούς."



















