ΣΥΡΙΖΑ: Πρέπει να γίνει παρέμβαση στις τιμές των διαγνωστικών τεστ για κορωνοϊό

ΣΥΡΙΖΑ: Πρέπει να γίνει παρέμβαση στις τιμές των διαγνωστικών τεστ για κορωνοϊό
4 Δεκεμβρίου 2020, 08:05
A+ A-
Δεν αρκεί η διατίμηση, που εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου.  

Ανακοίνωση, σχετικά με το ζήτημα των διαγνωστικών τεστ και της μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης που συνεπάγονται για την κοινωνία εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι:

"Η διατίμηση την οποία εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα. Αυτό που απαιτείται σε μια στιγμή δραματικής έξαρσης της πανδημίας, είναι:

1. Ανακοστολόγηση των τεστ από το ΚΕΣΥ και αναπροσαρμογή των τιμών τους, με βάση τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς.

2. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους από τους γιατρούς με συγκεκριμένα  κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια.

3. Αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή του πολίτη.

4. Εξαίρεση της δαπάνης αυτής από τον κλειστό προϋπολογισμό των  διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ και άρα από το μηχανισμό του clawback.

5. Υποχρεωτική δήλωση στον ΕΟΔΥ του συνόλου των διαγνωστικών τεστ (PCR ή rapid ) που διενεργούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια και φυσικά όλων των θετικών δειγμάτων .

Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η ευχερής και δωρεάν πρόσβαση σε τεστ όλων των ανθρώπων που έχουν ένδειξη και άρα η έγκαιρη διάγνωση και  αποτελεσματική  ιχνηλάτηση, η οποία δυστυχώς σήμερα είναι στον «αέρα» και όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει συστηματική υποκαταγραφή και υποδήλωση  κρουσμάτων."

Επιστροφή